Активісти звернули увагу на герб Деражні: у чому причина

Суспільство

У спільноті “Декомунізація. Україна” з’явився допис із гербом міста Деражня. Активісти зазначають, що уже звернулися до міського голови Андрія Ковпака, аби той ініціював процес творення нового герба для міста на Хмельниччині.

Вочевидь, в ГО «Декомунізація Україна» побачили у гербі використану символіку радянських часів.

У червоному полі щита – білий з жовтим силует Меморіалу Слави воїнам, що загинули в роки Великої Вітчизняної війни. Зображення монументу обрамлене півшестернею і колоском що символізують розвиток промисловості та сільського господарства. У правому кутку герба, на блакитному фоні зображено жовте сонце з шістнадцятьма променями – це древня емблема Поділля. Підніжжя герба – блакитного кольору, відображення зливу річки Вовк з притокою Вовчок”, – йдеться на сайті міської ради в описі символу міста.

Герб міста і у центрі прапора Деражні.

За історичними даними, селище засноване у 1431 році. А з початком Другої світової війни було розгромлене німецькою авіацією.

11 липня 1941 року Деражню окупували німецькі війська. Під час окупації там розташовувалось єврейське гетто. 20 вересня 1942 року німецька оперативна команда розстріляла все єврейське населення містечка близько 4 000 чоловік. 25 травня 1944 року Деражню зайняла радянська армія.

За роки війни було знищено все те, що було створено та побудовано руками деражнянців. Зруйновано залізничний вокзал, заготзерно, буряк базу, приватні будинки та державні установи, школи, приміщення колгоспів, клуб, дороги. Спалено майже всі будинки в старому містечку.

Нагадаємо, раніше депутатська фракція з Хмельниччини відкрито звернулась до СБУ з проханням перевірити дії міського голови Деражні

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм