Боротьба за ліміт і 6 черг відключень: голови громад Хмельниччини обговорили проблеми енергопостачання

Інфраструктура

На Хмельниччині “задля соціальної справедливості” тепер планують ввести шість черг відключень електроенергії, а керівники міст готові долучитися до боротьби за збільшення ліміту на область і вимагають належної поінформованості.

Про це сьогодні, 24 січня, говорили під час онлайн-засідання Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України. До участі долучилися голови міських, селищних, сільських рад, їх заступники, фахівці органів місцевого самоврядування, виконавча дирекція та консультанти Хмельницького РВ АМУ, представники АТ “Хмельницькобленерго”.

Зокрема, технічний директор “Хмельницькобленерго” Олексій Філіпчук (на фото внизу) повідомив, що ситуація в енергосистемі залишається вкрай напруженою. Відновлення ще буде відбуватися певний період часу. Тож, якщо будуть накладатися декілька несприятливих факторів – аварійність, складні погодні умови тощо, то всі повинні бути готові до відповідних наслідків.

Також Філіпчук анонсував, що незабаром на Хмельниччині буде введено 6 черг відключень електроенергії. За його словами, це дозволить зрівняти усіх споживачів та максимально вирівняти соціальну несправедливість, на яку нарікають жителі громад області”, – йдеться в інформації АМУ.

Філіпчук сказав, що незалежно від лімітів на область, у товаристві складатимуть графіки таким чином, щоб відключення споживачів не тривало більше 4 годин поспіль.

Техдиректор також додав, що через велике навантаження на мережі трапляється багато аварійних відключень, адже обладнання не витримує постійних знеструмлень. Крім того, лиха наробила і негода: з 13 січня, майже тиждень, енергетики ліквідовували наслідки рекордної ожеледиці. Тоді електропостачання у багатьох населених пунктах було відсутнім 3-4 доби.

Натомість міський голова Славути Василь Сидор звернув увагу, що недостатня поінформованість населення про ситуацію із енергопостачанням провокує незадоволення людей.

А на переконання мера Хмельницького Олександра Симчишина, обленерго повинно активніше боротися за збільшення лімітів для Хмельницької області і підключати до цього громади.

Ми розуміємо, що генерація наразі є дуже низькою і боротьба регіонів за додаткові ліміти дуже активна. Так було уже в грудні, коли писали листи, проводили роботу із депутатами і міністрами. Та хочу зазначити, що ми готові долучитися до боротьби за збільшення доведеної величини потужності для Хмельниччини, аби забезпечити нормальне функціонування громад”,- наголосив Симчишин.

Окрім проблем з енергопостачанням, учасники засідання обговорили одіозний законопроєкт щодо реформування сфери містобудівної діяльності №5655. Документ, на думку керівників громад, знищує безпечність будівництва та участь громади в його регулюванні. Тож сподіваються, що президент відреагує на петицію про застосування вето. Йшлося і про подальшу долю комунальних лісів, реверсну дотацію, освітню субвенцію та інше.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм