Чи буде головна новорічна ялинка: визначились у деяких громадах на Хмельниччині

Суспільство

Про доцільність встановлення цьогоріч новорічних ялинок та проведення святкових заходів на Хмельниччині заговорили ще близько місяця тому. Через війну в країні більшість дописувачів соцмереж, які брали участь в опитуваннях, висловились проти головного новорічного дерева на центральних площах у громадах. Хоча чи не кожен у коментарях зазначив, що поставить атрибут Нового року вдома, як “символ нового життя” і “настрій на перемогу” та “радість для малечі”. Наразі в обласному центрі ще остаточно не визначились із ялинкою, а от в деяких громадах вже вирішили — її не буде.

Зокрема, в Дунаєвецькій тергромаді цьогоріч новорічну ялинку не встановлюватимуть. Згідно з опитуванням, яке відбувалося на офіційному сайті громади та у соціальних мережах, більшість висловились проти її встановлення.

Головне свято, на яке очікує кожен українець – День Перемоги! Новий рік та Різдво ніхто не скасовує. Це родинні свята, тому кожен може встановити новорічну ялинку у своїй домівці, в колі рідних та близьких”, – повідомила міський голова Веліна Заяць.

Вона закликала не встановлювати жодних ілюмінацій на офісних приміщеннях чи приватних садибах в цілях економії електроенергії. А також звернулася з проханням до дунаївчан у свята посилено молитися за українських воїнів.

Не буде новорічної ялинки і в Летичеві. Таке рішення ухвалило керівництво Летичівської ТГ після аналізу організованого раніше опитування місцевих жителів на офіційному сайті селищної ради та у мережі Фейсбук.

Понад 80 % жителів громади висловились проти встановлення ялинки біля КУ “Летичівський будинок культури” та організації розважальних заходів у період новорічно-різдвяних свят. Така позиція учасників голосування обумовлена усвідомленням недоречності святкування у час воєнного стану в країні, важкою ситуацією на фронті, численними жертвами як серед військових, так і мирного населення”, – йдеться в повідомленні громади.

Там додають, що “головне на часі – збереження життя, підтримка воїнів ЗСУ, невтомна праця кожного задля якнайшвидшої перемоги над ворогом”.

Видання ХМ-ІНСАЙД також проводило упродовж трьох тижнів опитування у Телеграм-каналі щодо ялинки на центральній площі обласного центру. Відтак, 73% респондентів обрали варіант відповіді “ні, не на часі”, 25% висловились за встановлення ялинки, як “символу життя”, ще 2% запропонували свої варіанти — здебільшого, встановлення святкових деревець удома та благодійні новорічні заходи на центральній вулиці Хмельницького.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм