Ціни на Хмельниччині: найбільше подорожчали яйця і послуги освіти

Економіка

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої на Хмельниччині у вересні зросли на 2,2%. Найбільше з продуктів харчування подорожчали яйця – на 21,7%, а з послуг – навчання.

Такі дані оприлюднили в Головному управлінні статистики в Хмельницькій області.

Зокрема, у магазинах залежно від сорту ціна на яйця становить від 51 до майже 80 гривень за десяток. Що цікаво, подібна ситуація була й торік, тоді до жовтня вартість яєць також суттєво збільшилась. Це дозволяє припускати, що головна причина подорожчання – все-таки сезонний фактор.

Ідеться про те, що восени скорочується світловий день, дорожчають корми, як наслідок, різко зростають ціни на яйця. Друга причина – економічні проблеми, адже через війну зросла вартість виробництва. Після деблокади портів ціни на зерно на внутрішньому ринку зросли, а вони формують вартість комбікорму, на яку припадають 65-70% собівартості яйця. Позначилося й коригування офіційного курсу гривні. Також впливає і вартість логістики. Однак, як зазначають продавці, дефіциту яєць в торговельних мережах немає.

Крім цього, на Хмельниччині подорожчало сало (на 16,3%), фрукти (на 13,8%). У межах 7,6-2,2% підвищились ціни на свинину, безалкогольні напої, рибу та продукти з риби, кондитерські вироби з борошна, м’ясо птиці, сири, яловичину, цукор, на 1,7-0,1% – на кисломолочну продукцію, молоко, соняшникову олію, масло, маргарин, рис, сметану, хліб, на 1,6% – на алкогольні напої та тютюнові вироби.

Водночас зниження цін відбулось на овочі – на 17,6%.

У вересні зросла й вартість одягу і взуття на 6,9%, а також твердого палива – майже на 3%.

А от ціни на транспорт залишились на такому ж рівні, що й в останній літній місяць. Лише здорожчали тарифи на проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті збільшились (на 0,8%) в залізничному навпаки – знизились на 3,4%.

У сфері охорони здоров’я подорожчали амбулаторні послуги на 2,0%, фармацевтична продукція – на 1,5%.

Статисти констатують і ріст цін на послуги освітив середньому на 11,6%. А саме: утримання дітей у дитсадках стало дорожчим на 37%, отримання середньої та вищої освіти – на 11% та 9,8% відповідно, навчання на курсах іноземних мов – на 8,1%.

З інших товарів та послуг на 3,8-0,5% підвищились ціни на послуги нотаріусів, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, послуги ресторанів та готелів, товари та послуги з особистого догляду, у сфері відпочинку та культури, зв’язку.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм