Депутати Хмельниччини мають намір звернутися до влади країни за захистом від енергетичного колапсу

Політика

Депутати Хмельницької обласної ради мають намір звернутися до Президента України, Верховної Ради та Кабміну щодо підготовки країни до опалювального сезону задля захисту громадян від енергетичного колапсу в умовах воєнного стану. Відповідний текст звернення оприлюднений на сайті облради. Його ще мають схвалити на черговій 13-тій сесії, дата проведення якої наразі не розголошується.

В тексті зазначається, що на кінець серпня 2022 року на складах та у сховищах країни було накопичено лише 2 мільйони тонн вугілля та 13 мільярдів кубометрів природного газу, замість 19-ти прогнозованих. Крім того, зберігаються ризики з постачанням вугілля. Внаслідок збройної агресії РФ уражені 327 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, 158 вже відновлені. Але атаки ворога продовжуються.

Тож депутати Хмельницької обласної ради в проєкті звернення вимагають у вищого керівництва держави при підготовці країни до опалювального сезону та задля захисту громадян від енергетичного колапсу:

  • розгорнути системи ППО для захисту електростанцій, теплоелектроцентралей, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо;
  • підготувати та розосередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури у разі їх покодження;
  • забезпечити джерела надходження газу, вугілля та інших енергоносіїв;
  • налагодити діалог між представниками центральної влади і місцевого самоврядування для оперативного вирішення питань енергетичної безпеки регіонів;
  • передбачити у держбюджеті на 2023 рік достатньо коштів для забезпечення енергоресурсами, впровадження доступних альтернативних способів електро- та теплопостачання; виплати субсидій та інших пільг, проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури.

Зауважимо, що текст звернення підготовлений ще у вересні й зареєстрований за декілька днів до проведення попередньої, 12-ї сесії облради. Його авторами є представники депутатської фракції від політичної партії “Європейська солідарність”.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм