Деревини на 600 мільйонів гривень продали лісівники Хмельниччини

Екологія

(Фото ілюстративне)

Торік лісогосподарські підприємства Хмельниччини виручили від продажу деревини 607 мільйонів 600 тисяч гривень. Найбільше замовляли дуб.

Про це повідомили в Хмельницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Загалом упродовж 2020 року продали понад 525 тисяч кубометрів необробленої деревини. Великим попитом користувалася деревина дуба, дещо менше – сосни та інших порід. Побільшало й замовлень на дрова.

«Через подорожчання газу зріс попит комунальних підприємств та населення на дрова. Незважаючи на обмежене лісокористування, лісівники краю задовольнили потреби споживачів повністю», – зазначили у відомстві.

Зауважили, що продаж деревини вели переважно на аукціонних  електронних торгах і через популярну онлайн-платформу електронних публічних закупівель Prozorro. Вона об’єднує понад 35 тисяч замовників – державних і місцевих органів влади та підприємств, і майже 250 тисяч постачальників – комерційних компаній.

«Вперше в Україні з ініціативи державних лісогосподарських підприємств Хмельниччини в грудні минулого року започатковано торги в новому форматі. Це дає можливість всім покупцям попередньо, прямо на складах підприємств, оглянути лісопродукцію, виставлену на аукціонні торги, – сказав начальник Хмельницького ОУЛМГ Петро Пешко. – Тобто споживач гарантовано купує те, що бачить».

На електронних торгах по-новому покупці з багатьох регіонів України спочатку оглядають на складах держлісгоспів лісопродукцію і реєструються. А потім відбувається сам аукціон на товарній біржі «Подільська».

Такий формат, за словами Петра Пешка, забезпечує прозорість та відкритість ринку, дозволяє знизити можливі виробничі ризики, а також гарантує рівні умови всім учасникам торгів.

 

Нагадаємо, упродовж святкового новорічного періоду 2021-го лісівники Хмельниччини реалізували майже 18 тисяч ялинок і сосон. Загальна сума проданого склала  близько 1,4 мільйона гривень.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм