Два молокозаводи Хмельниччини оштрафовано на 94 мільйони гривень за сумнівну продукцію

Суспільство

Фото ілюстративне

Молочна продукція шести виробників в Україні визнана неякісною і такою, що може загрожувати здоров’ю людей. В «чорний» список потрапили і два молокозаводи з Хмельниччини: Деражнянський та Старокостянтинівський.

За результатами масштабного дослідження молочної продукції,  виявлено виробників, які виготовляли суміші з невідомими складниками, а таку продукцію називали «маслом».

Окремі ж бізнесмени, як зазначають в Антимонопольному комітеті України, вдавалися до заміни молочних жирів рослинними й у іншій продукції. Комітет виявив невідповідність жирів у складі твердих сирів.

З точки зору закону, вершкове масло та твердий сир є традиційними молочними продуктами, до складу яких не можуть входити жири та білки немолочного походження. При наявності будь-яких інших жирів, крім молочних, така продукція вже не може називатися ані «сиром», ані «маслом».

Тож такі  «немасло» та «несир», окрім магазинів та ринків, могли потрапляти у школи, дитсадки, інтернати, лікарні, пансіонати, виші.

«На жаль, для деяких виробників пріоритетом у діяльності є можливість здобути переваги перед іншими конкурентами та бажання збільшити свій дохід. Через це вони заплющують очі на порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, проявляють неповагу до споживача. А їхня продукція – навіть може становити загрозу здоров’ю людей», – заявили антимонопольники.

АМКУ прийняв рішення про накладення на недобросовісних виробників, що поширювали інформацію, яка вводить в оману громадян,  штрафних санкцій. Їх загальна сума  перевищила 111 мільйонів гривень.

Сьогодні, 10 грудня, штрафи накладені на:

  • ДП «Старокостянтинівський молочний завод» (Хмельницька область) – 84 мільйони 892 тисячі гривень;
  • ТОВ «Деражнянський молочний завод» (Хмельницька область) – 9 мільйонів 459 тисяч 200 гривень.
  • ТОВ «Вівальді Д» (Дніпропетровська область) – 6 мільйонів 900 тисяч гривень;
  • ТОВ «Інтер-мол» (Дніпропетровська область) – 4 мільйони 22 тисячі гривень;
  • ТОВ «ОМПК «Славія» (Сумська область) – 3 мільйони 500 тисяч гривень;
  • ТОВ «Іва-арт» (Івано-Франківська область) – 2 мільйони 800 тисяч гривень.

Зазначимо, що про порушення в діяльності окремих з цих підприємств йдеться не вперше.

Зокрема, у квітні цього року, як повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», спеціалісти Старокостянтинівського міськрайуправління Держпродспоживслужби уже виявляли в продукції ДП «Старокостянтинівський молочний завод» вміст немолочного жиру. Тоді, за результатами перевірки держінспектори склали акт, протокол та вручили керівництву заводу припис щодо усунення виявлених недоліків. А згодом головний держінспектор області виніс постанову про накладання адміністративного стягнення.

АМКУ продовжує розгляд справ і щодо інших подібних порушників конкурентного законодавства, рішення щодо яких будуть прийняті в 2021 році.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм