“Фантомна споруда” чи реальність: що будують під час війни у центрі Хмельницького (ФОТО)

Інфраструктура

Днями на тротуарі перед будівлею ЦНТЕІ (центр науково-технічної та економічної інформації — ред.), що по вулиці Свободи у Хмельницькому, з’явився будівельний паркан. На цю несподівану конструкцію звернули увагу хмельничани, адже про початок будівельних чи будь-яких інших робіт на цій території ніхто не попереджав. Пояснювати ситуацію на майданчику небайдужим містянам відмовились, тож вони звернулись до редакції ХМ-ІНСАЙД. Ми дізнавались подробиці.

Суспільного розголосу будівництво “незрозуміло чого” набуло 3 березня. У соцмережах з`явилися дописи про забудову громадського простору зі світлинами паркану:

Наступного дня паркан зник і хмельничани, бува, зраділи, що розголос зробив свою справу та територія вільна. Проте вже сьогодні у неділю, 5 березня, він з`явився знову. Тут ще зранку люди в помаранчевих жилетках поставили блоки, огорожу, накрили козирком і почали демонтувати бетонні плити перед входом

Багатьом мешканцям обласного центру відомо, що впродовж декількох років у приміщенні ЦНТЕІ на вулиці Свободи, 36, розташований Бізнес-інноваційний центр “ДонНУ-Поділля”. Він є структурним підрозділом Донецького національного університету імені Василя Стуса. Навчальний заклад після початку воєнних дій на сході переїхав до міста Вінниця, там і зареєстрований.

У 2016 році, за даними сайту “YouControl”, державне підприємство “Хмельницький державний центр науки, інновацій та інформатизації” (той, що раніше називався ЦНТЕІ — ред.) реорганізували. Його правонаступником став Донецький національний університет, відкривши тут філію. Згодом окремі приміщення почали здавати в оренду. Зараз і сама будівля, і земля під нею є державною власністю, а споруда перебуває на балансі цього університету.

Як зазначено на сайті ДонНУ, директором філії у Хмельницькому є Леонід Прус, який з 18 березня по 25 вересня 2014 року був головою Хмельницької ОДА.

Цікавим є той факт, що ще в листопаді 2014 року управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради видало містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на “добудову торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТЕІ”. Документ, який є в розпорядженні редакції, підписаний тодішнім начальником управління Віктором Дунаєвським. Замовником був ЦНІІ. Йшлося про спорудження 3-х поверхів з підземним паркінгом на ділянці орієнтовно площею 1 400 квадратних метрів.

Під час повномасштабного вторгнення російських окупантів ДонНУ “згадує” про ці містобудівні умови і в серпні 2022 року його ректор Роман Гринюк затверджує проєктну документацію на виконання будівельних робіт, тобто “добудову торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТЕІ”. Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ) 2 лютого 2023 року видала дозвіл на виконання робіт:

Генпідрядником зазначено товариство з обмеженою відповідальністю “Роурен”. За даними YouControl”, фірма зареєстрована в місті Рівне, зі статутним капіталом 10 000 гривень. Основним видом діяльності ТОВ є “будівництво житлових і нежитлових будівель”. Засновником підприємства вказано мешканця Шепетівки Олександра Сорочинського.

Відповідальний виконавець робіт (виконроб — ред.) — фізична особа Андрій Семенчук із Хмельницького. Саме під його керівництвом у неділю, 5 березня, робітники вдруге зводили будівельний паркан та працювала техніка. 

Доцільно звернути увагу ще на один документ, який передував дозволу ДІАМ та на підставі якого відбулась статусна “трансформація” земельної ділянки, де, власне, й розпочато будівництво. Це — розпорядження начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Гамалія від 6 січня 2023 року “Про зміну цільового призначення земельної ділянки”. У ньому очільник ОВА, розглянувши клопотання ДонНУ, змінює вид цільового призначення земельної ділянки, розташованої по вулиці Свободи, 36, та яка перебуває у користуванні Донецького національного університету імені Василя Стуса, зі статусу “для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти” на “для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови”.

(Фото Олександра Симчишина у коментарі до допису в соцмережах)

Наголосимо, наразі на офіційних платформах немає інформації, за чий кошт повинно вестися будівництво торгово-офісних приміщень на державній землі. Найімовірніше, дольовими інвесторами можуть бути комерційні підприємства чи фізичні особи, котрі, як правило, в таких випадках є потенційними майбутніми орендарями новозбудованих приміщень.

Повернімось до історії з парканом.

В суботу, 4 березня, після численних обурень хмельничан, звинувачень в “абсурдному будівництві” міського голову та його команду, будівельна огорожа, як ми писали, зникла. Виявилось, що її знесли і вивезли робітники місцевого комунального підприємства.

Представники виконавця будівельних робіт повідомили журналісту ХМ-ІНСАЙД, що такі дії комунальників вважають злочинними, тому про це вже заявили в правоохоронні органи. Втім, визнають, що паркан спочатку поставили з порушенням — не на своїй земельній ділянці, а на ділянці комунальної власності. Кажуть, “зниклий” паркан повернути поки не вдасться, ним займаються компетентні органи. Тож новий, в межах зони будівництва, спорудили вже сьогодні вранці.

На запитання журналіста, яка подальша доля дерев (туї, ялини тощо), що ростуть прямісінько “на шляху” будівельників, вони так і не змогли чітко відповісти, запевнивши, що про насадження подбають. Натомість, показали паспорт будівництва, який мають вивісити на загал завтра. Щоправда, про термін завершення будівельних робіт також не уточнили. 

Схоже, епопея з будівництвом матиме продовження. Оскільки мешканці Хмельницького, судячи із коментарів нашому виданню, воліли би бачити на місці громадського простору, яких обмаль залишилось у місті, невеличкий скверик, зелені насадження чи місце для відпочинку. Ба більше, людей обурює ще й той факт, що “фантомну споруду”, як нарекли будівництво хмельничани, розпочали без будь-яких громадських обговорень та публічних повідомлень.

Додамо, що наразі ні ХМ-ІНСАЙД, ні нашим колегам із інших видань не вдалося поспілкуватися з представниками Донецького національного університету і його підрозділу в Хмельницькому. Як тільки ми отримаємо нову інформацію про ситуацію з будівництвом, опублікуємо її. 

Так виглядатиме 3-поверхова новобудова згідно з проєктом

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм