Котам, які загрожують роботі Хмельницької АЕС, шукають прихистку

Суспільство


На Хмельницькій атомній електростанції шукають прихистку для чотирилапих, які в холодну пору зачастили до режимного об’єкту і можуть становити серйозну небезпеку
.

Про це виданню міста атомників розповів начальник служ­би нагляду і пожежної безпеки ХАЕС Сергій Са­хнюк.

За його словами, на атомній станції діють заходи із забезпечення непотрапляння сторонніх предметів у розу­щільнене електро- та тепломеханічне обладнання, що могло би вивести його із ладу. При цьому враховуються всі потенційно-небезпечні фактори, які можуть призвести до порушень у роботі обладнання.

«Одним із таких факторів є безпритульні тварини, особливо коти. Зі зниженням температури повітря вони шукають теплого місця, проникаючи крізь найменші шпарини у приміщення. Зокрема, у тур­бінн­е відділення, будів­лю пуско-р­езервної котельні, роз­по­дільчі пристрої ВРП   330/750 кВ», – йдеться у коментарі фахівця.

Подальша пове­дінка тварин за умови присутності людей­, роботи агрегатів, під­вищеного шуму – непередбачувана. Адже, раптово чогось злякав­шись, пухнастими намагаються знайти затишний куточок. Цим самим створюють загрозливу не­безпеку і собі, й ото­чую­чим.

Твари­на може спровокувати коротке замикання із серйозними нас­лід­ками – аж до від­клю­чення енергоблока від мережі.

«Подіб­ний випадок трапився у грудні 2018 року. Якимось чином кіт потрапив у трансформатор системи збудження генератора. Звісно, бідолаха не вижив від ураження струмом. Але це призвело до зупинки енергоблока­. В результаті простою недовиробіток електроенергії перевищив позначку 10 міль­йонів гривень. І це без врахування коштів на відновлення обладнання і трудозатрати на ремонтні роботи», – ­зауважив Сергій Са­хнюк.

Додав, що через таку небезпеку, за правилами внут­рішнього трудового розпо­рядку, працівникам станції заборонено підгодо­ву­вати на її території безпритульних тварин. 

На ХАЕС діє підрозділ господарського забезпечення, у функції якого входить і  відловлювання чотирилапих. Але тварини потребують справжнього прихистку, де б вони могли комфортно проживати і не наражати на небезпеку ні себе, ні людей.­

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм