Масова загибель бджіл: пасічники Хмельниччини вимагають покарати винних

Екологія

Щороку настання весняних польових робіт та обробки хімікатами сільгоспкультур  пасічники Хмельниччини чекають із тривогою. Бо ж кожна помилка аграрія може коштувати життя сотні тисяч благородних медоносних комах.

Так сталося і цьогоріч. В різних куточках області продовжують фіксувати факти масового отруєння бджіл. І це попри те, що законодавство зобов’язує сільгоспвиробників публічно попереджати про використання пестицидів на полях.

На території Чабанівського старостинського округу Староушицької селищної тергромади виявлено непоодинокі випадки загибель бджіл. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомили власники родинної пасіки Юрій і Юлія Костенюки.

«Два рази пасіку труять, перший раз 27 червня вночі, чим невідомо, без повідомлення про це, наступного дня 20% льотної бджоли на моїй пасіці загинуло; 29 червня знову оброблялися поля, вже соняшника, без повідомлення про це в органи місцевої влади. Аграрій запевняв, що кропив нешкідливим препаратом, але чомусь 30 червня льотна бджола б’ється в конвульсіях під вуликами  і гине на очах, а земля на полі соняшнику вкрита трупами комах…  В Лисківцях, в Чабанівці сьогодні гинуть бджоли! Хтось вчора крадькома кропив високонебезпечною хімією в районі цих сіл», – обурюється бджоляр Костенюк.

Як доказ, зафільмував ситуацію біля своіх вуликів: на кадрах – численна кількість загиблих комах.

(Скріншот відео Юрія Костенюка)

Додав, що користь бджіл і можливу катастрофу для довкілля без них важко переоцінити. Тож викликав поліцію і має намір повідомити про це Держпродспоживслужбу, фітосанінспекцію та податкову, аби «розповісти про ще одного злісного неплатника податків». 

(Скріншот відео Юрія Костенюка)

Б’ють на сполох і пасічники сіл Борщівка та Кремінна Городоцької ОТГ. У загибелі бджіл Олександр Чубай звинувачує керівника фермерського господарства «АГРО-КОМ 1» Сергія Кишка, який про обробку посівів також не попереджував. Про це повідомляє видання «Городок.Сіty».

«22 червня я їхав дорогою і бачив, як обприскували поля соняшника. На полі також росла гірчиця, на яку, власне, летіли бджоли. Наступного дня вони почали гинути… Ці поля належать аграрію Сергію Кишку» — стверджує селянин.

(Фото «Городок.City»)

Аби розібратися в  ситуації і знайти винних, 28 червня на пасіку до Олександра Чубая виїжджала спеціальна комісія.

«Ми зафіксували факт загибелі бджіл і будемо з’ясовувати деталі. Поки що зробити висновок складно, тим паче, пасічник написав заяву надто пізно. І навіть якщо ми проведемо експертизу, вона вже нічого не покаже, тому що бджоли загинули майже тиждень тому», — прокоментував начальник Городоцького райуправління Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олег Ринда.

Натомість аграрій Сергій Кишко запевняє, що підживлювали рослини міндобривом, бором, сульфатом магнію і карбонітом, мовляв, від цих препаратів бджоли не могли загинути.

Однак, 25 червня до Городоцької міської ради надійшло аж три скарги від пасічників. Вони вимагають справедливості та покарання винних. А поки очікують результатів комісійного обстеження.

Про роботу комісії за фактом можливого отруєння бджіл на території Ізяславської міської ТГ 22 червня повідомили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

(Фото ГУ Держпродспоживслужби в області)

Тут під час обстеження відібрано зразки ґрунту, рослин, загиблих комах та вирізів зі стільників для проведення відповідних досліджень. Також складено відповідні акти.

(Фото ГУ Держпродспоживслужби в області)

У Держпродспоживслужбі зауважують, що в більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасне попередження бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів, використання небезпечних для бджіл препаратів.

«Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати, які застосовують проти шкідників», – йдеться в інформації установи.

Сільгосппідприємство зобов’язане завчасно, але не менше ніж за 3 доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних угідь, сільські ради про місця, строки і методи застосування пестицидів. В радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. А обробку полів повинні здійснювати тільки офіційно дозволеними препаратами.

Проте, незважаючи на щорічну профілактичну роботу як із пасічниками, так і з аграріями, факти загибелі бджіл повторюються через людську безвідповідальність.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм