На боротьбу з борщівником у Хмельницькому виділено 760 тис грн

Екологія

Отруйну рослину, яка росте у різних локаціях Хмельницької міської територіальної громади і несе загрозу життю та здоров’ю людей, викошують комунальники. На боротьбу з борщівником Сосновського цьогоріч з бюджету громади виділено 760 тисяч гривень. Про це повідомили у міськраді.

Із цієї суми 450 тисяч гривень витратять на виконання робіт у самому  Хмельницькому, решта – у тих населених пунктах, які торік доєдналися до міста.

«Ми почали викошування борщівник ще наприкінці травня. Щоби рослина не розмножувалася впродовж весняно-літнього сезону, викошуємо її 4-5 разів до моменту цвітіння. Роботи виконує фізична особа-підприємець, з яким управління комунальної інфраструктури уклало угоду за результатами тендеру», – розповів в.о. начальника управління комунальної інфраструктури Василь Кабальський.

Найбільше цієї небезпечної рослини – біля річки Південний Буг, поблизу автодоріг та залізниці.

За словами Василя Кабальського, зараз  працівники ФОПа викошують борщівник на території Олешинського старостинського округу. А загалом роботи з його ліквідації у приєднаних старостинських округах виконуються відповідно до поданих старостами заявок.

«У Хмельницькому над ліквідацією цієї отруйної рослини на закріплених територіях також працюють комунальні служби. До прикладу, у парках і скверах – КП «Парки і сквери міста Хмельницького», на прибудинкових територіях – управляючі муніципальні компанії», – каже посадовець управління комунальної інфраструктури.

І принагідно звертається до керівників підприємств, установ та організацій, на території яких виявлені вогнища борщівника: здійснювати заходи щодо ліквідації цих небезпечних рослин. А також закликає жителів громади бути обережними на природі.

У разі контакту з борщівником фахівці радять відразу промокнути вологою тканиною або серветкою, не розмазуючи, і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягу або пов’язкою). Вдома промити місце зіткнення з отрутою та обробити протиопіковими мазями (до прикладу, пантенолом). При погіршенні стану – звернутися до лікаря.

Як повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», екологи оштрафували посадовця Хмельницького облавтодору, який не боровся з борщівником.

(Фото Хмельницької МР)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм