На Хмельниччині 95 людей підхопили бореліоз через укуси кліщів

Здоров‘я

З початку року станом на 19 вересня у Хмельницькій області зафіксовано 285 укусів кліщів. За результатами лабораторних досліджень у 95 випадках комахи були носіями кліщового бореліозу.

У Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадують, що кліщі активні двічі на рік – у квітні-червні та серпні-жовтні. Їх укуси становлять серйозну загрозу як для тварин, так і для людей.

Лікарі наголошують: якщо вас вкусив кліщ необхідно якнайшвидше здати його на аналіз до лабораторії. Це допоможе визначити, чи була комаха інфікована, і якщо так — вчасно розпочати лікування. Адже укус інфікованого бореліями кліща може призвести до жахливих наслідків для людського організму:

  • серцево-судинна система — важка форма аритмії, швидка стомлюваність;
  • нервова система — розсіяний склероз, розвиток слабоумства у дітей, загальне порушення психічних функцій, паралічі периферичних нервів зі спотворенням міміки обличчя;
  • опорно-руховий апарат — ревматоїдний артрит, атрофія м’язів, періодичні запалення суглобів (артрити).

Як уберегтися від кліщів:

Подбайте про відповідне вбрання: закрите взуття й одяг, головний убір.

Для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом (найчастіше у формі аерозолю), що відлякує кліщів. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, якщо буде така потреба.

На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву.

Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.

Удома виперіть і попрасуйте одяг та речі, якими користувалися на прогулянці.

Якщо на природу брали домашнього улюбленця — його також слід оглянути на наявність кліщів.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2–3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Пам’ятайте алгоритм дій, якщо ви виявили на тілі кліща:

📎не натискайте;

📎 не виривайте;

📎 не заливайте олією або спиртом;

📎зверніться у травмпункт, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій;

📎якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутіть кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю;

📎продезінфікуйте місце укусу;

📎здайте кров на антитіла;

📎за потреби — пройдіть імунотерапію.

Не всі кліщі переносять збудників небезпечних захворювань, однак їхні укуси можуть загрожувати людині близько 150 недугами, найпоширеніші з яких кліщовий енцефаліт й бореліоз (хвороба Лайма).

Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, а й якщо випадково його розчавити або розчухати місце укусу.

Протягом 3 тижнів після укусу кліща спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння шкіри навколо місця укусу, що продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм