На Хмельниччині підприємство-переселенець виготовляє рідкісну продукцію

Економіка

Понад чотири десятка підприємств переїхало в Хмельницьку область з небезпечних регіонів. У дорозі ще 17. Одне з тих, яке евакуювалося і вже відновило своє виробництво – Харківське підприємство із виготовлення безбілкової продукції.

Перебралися до міста Городок. Приміщення обрали з-поміж 300 варіантів, які запропонували п’ять областей України, повідомляє Суспільне. За словами керівниці підприємства Юлії Щоличевої, обладнання сюди перевозили самотужки упродовж тижня. А місяць тому повністю відновили роботу.

Виготовляють близько 100 кілограмів безбілкових макаронних виробів за день. Роблять їх із крохмалю та води. А ще фасують безбілкову гречану крупу. Весь процес відбувається під суворим контролем технолога і лаборанта. Адже споживачі їхньої продукції – особливі.

Наше підприємство виготовляє продукти для людей, які потребують безбілкової дієти. Насамперед, які мають генетичне орфанне захворювання, фенілкетонурію. За статистикою, в Україні проживає десь близько чотирьох тисяч таких осіб. І вони постійно, усе життя потребують безбілкової дієти”, – каже керівниця підприємства.

Разом із обладнанням з Харкова до Городка переїхало десять працівників. Ще декілька планують взяти на роботу з-поміж жителів громади.

“Тут вже на місці почали розробку нової лінійки продукції. Це безглютенові макарони: гречані, кукурудзяні та рисові. Ми плануємо залишатися, тому що тут дуже добра сировинна база”, – каже Юлія Щоличева.

Як повідомив перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський, за урядовою програмою релокації до громади переїхало 2 підприємства. Вони позитивно вплинуть на економіку громади, адже створюються нові робочі місця та є надходження до бюджету. Очікують ще орієнтовно 5 підприємств: олійня, швейна, виробництво макаронів, виробів із пластику. Каже, що Городоччина має достатньо приміщень для малого і середнього бізнесу.

За словами директорки Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерини Савчук, в області майже половина релокованих підприємств зосереджені в Хмельницькому, велика частина переїхала в Кам’янець-Подільську тергромаду. Є ще й такі підприємства, які переїжджають самостійно, не за урядовою програмою, а за підтримки ділових партнерських зв’язків.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм