На Хмельниччині суд звільнив від покарання екс-керівника комунального підприємства

Кримінал

Хмельницький апеляційний суд закрив кримінальне провадження щодо колишнього керівника комунального підприємства, який підробив документи для відновлення водопостачання.

За інформацією суду, у березні 2017 року виконувач обов`язків  директора комунального підприємства «Добробут», смт Стара Ушиця Кам’янець-Подільського району, вніс до акту закупівлі неправдиві відомості.

Він підписав і затвердив документи про те, що місцевий житель, який офіційно не займається підприємницькою діяльністю, продав комунальному підприємству 9 засувок за 6000 гривень, з яких  1000 гривень – ПДВ.

Далі склав і видав з підписом і печаткою касовий ордер, за яким з каси підприємства отримав 5 000 гривень – і відзвітував бухгалтерії, що витратив їх на покупку засувок.

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд, що розглядав справу в.о. директора комунального підприємства,  визнав його винним у службовому підробленні (ч.1 ст. 366 КК України) та призначив покарання – обмеження волі на 2 роки, з позбавленням права обіймати відповідні посади на 3 роки, але звільнив від відбування на 2 іспитових роки.

Вирок оскаржила захисниця обвинуваченого, просила його скасувати, а провадження закрити. На її думку, місцевий суд не взяв до уваги факт, що засувки на водонапірній башті справді вийшли зі строю, а на балансі підприємства таких не було, тому її підзахисний купив необхідні деталі.

Сам обвинувачений не визнав вини і пояснив, що через технічні несправності на водонапірній башті у березні 2017 року Стара Ушиця залишилася без води. Коштів на покупку нових засувок не було, тому він прийняв рішення купити бувші у використанні. Чоловік, який зголосився їх продати, відмовився робити це офіційно. Відтак знайшов того, хто оформив покупку на себе, щоб відзвітуватися про придбані матеріальні засоби. Отож просив суд звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

«Апеляційний суд зазначає, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.366 КК України, відноситься до злочинів невеликої тяжкості, за який найбільш суворим покаранням є обмеження волі на строк до 3 років. З моменту вчинення обвинуваченим злочину якраз минуло 3 роки. Закон передбачає звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, якщо у разі вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді обмеження або позбавлення волі, минуло три роки», – роз’яснює пресслужба суду.

Відтак, Хмельницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу захисника: скасував вирок Кам`янець-Подільського міськрайонного суду, звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, а кримінальне провадження закрив.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм