На Хмельниччині відділення гемодіалізу просить невідкладного втручання міністра Степанова

Здоров‘я

У Славутському відділенні гемодіалізу центру детоксикації Хмельницької обласної лікарні медики б’ють на сполох. Надзвичайно складна ситуація з лікуванням хворих з нирковою недостатністю та COVID-19 змусила їх відкрито звернутися до міністра охорони здоров’я Максима Степанова та голови Хмельницької облдержадміністрації Сергія Гамалія.

Ще з травня 2020 року, відповідно до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Хмельницької ОДА, для організації замісної ниркової терапії хворим з хронічною нирковою недостатністю та коронавірусною інфекцією передбачена госпіталізація до Славутського відділення гемодіалізу тих пацієнтів, які проживають в північному регіоні області. До такого ж відділення у Дунаївцях повинні госпіталізовувати хворих з південного регіону.

Проте, наразі, ковідних хворих, які потребують гемодіалізу, зі всієї Хмельниччини направляють у Славуту, є й «південні» пацієнти з Кам’янця-Подільського. А в окремих випадках хворих привозять навіть без попереднього повідомлення медпрацівників відділення про їх госпіталізацію.


Наразі у відділенні гемодіалізу перебуває 14 пацієнтів: 8 з діагностованим коронавірусом та 6 – надважкі хворі.

За словами завідувача Олега Квятковського, така ситуація створює надзвичайно складні умови роботи медперсоналу.

«Медики змушені працювати у три зміни, до глибокої ночі. Процедура гемодіалізу одного пацієнта з COVID-19 займає не менше 5 годин. Та, крім того, нам не вистачає спеціалізованих бахіл, шапочок, респіраторів, також необхідні засоби дезінфекції. Для транспортування хворих потрібно хоча б одне крісло-каталку, якого в нас немає», – розповів для «ХМ-ІНСАЙД» Олег Квятковський.

Додав, що однією з головних проблем є відсутність необхідної кількості кисневих концентраторів.

«Відділення гемодіалізу змушене позичати обладнання в інфекційному. А це займає дорогоцінний час і потребує неабияких фізичних зусиль для того, щоби доставити концентратор з одного відділення в інше. Адже хворий у важкому стані з дихальною недостатністю не зможе витримати декілька годин гемодіалізу без кисню», – наголосив лікар.


Попри ці потреби, катастрофічно бракує й кадрів. Замість мінімум двох лікарів на зміну працює лише один – заввідділенням. Шестеро з 11 медпрацівників уже перехворіли на ковід.

Підтверджує проблему й керівник робіт з ліквідації наслідків НС на території Славутської міської ОТГ Ігор Піголь. На його переконання, значно погіршують стан здоров’я таких пацієнтів ще й неналежні  умови транспортування – велика відстань та неякісний стан доріг.

«Незважаючи на численні звернення медпрацівників та виконкому Славутської міської ради до керівництва області, умови праці персоналу відділення гемодіалізу, яке є філіалом обласного медзакладу, залишаються у вкрай незадовільному стані», – зауважив Ігор Піголь у зверненні до керівників МОЗ та ОДА.

Тож відкрито просять невідкладного сприяння у вирішенні питання маршрутизації хворих, аби «зменшити навантаження на Славутське відділення гемодіалізу, а також вжити заходів щодо забезпечення його працівників необхідним обладнанням та засобами індивідуального захисту».

(Фото надані Олегом Квятковським).

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм