На Хмельниччині викрито схему незаконного втручання в роботу мереж електрозв’язку

Кримінал


Правоохоронці Хмельниччини припинили несанкціоноване втручання в роботу операторів стільникового зв’язку.

За інформацією Хмельницької обласної прокуратури, над викриттям учасників схеми працювали співробітники Департаменту кіберполіції, слідчого управління Національної поліції та УСБУ в області.

«Внаслідок дій зловмисників міжнародні дзвінки тарифікувалися за цінами національних, а збитки становлять декілька сотень тисяч гривень», – повідомили у відомстві.

Після проведення санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили ноутбуки,  GSM-модеми, GoIP-шлюзи, SIM-банки та SIM–карти вітчизняних операторів мобільного зв’язку.

Як уточнили в Департаменті кіберполіції, частину SIM-карт, які функціонували в телекомунікаційному обладнанні, фігуранти надавали в оренду третім особам за допомогою онлайн сервісів. Ці картки використовувалися для підтримання діяльності ботоферм, що розповсюджували фейки, зокрема про вакцинацію, та підтримували діяльність терористичних організацій (Л/ДНР).

 За вказаних фактом зареєстровано кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до шести років позбавлення волі.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм