На Хмельниччині знімають фільм про долю колишньої бранки нацистського концтабору

Культура


Упродовж 18-19 листопада на Хмельниччині відбуваються  зйомки документальної стрічки про останні дні життя 97-річної жінки, яка пережила два тоталітарних режими та шукала способи примиритися з минулим. Зйомки відбуваються в Державному архіві Хмельницької області та на території Волочиської тергромади.

Як повідомили в архіві, кінострічка під робочою назвою «Останні дні Гені» – це інтимна історія про 97-річну Євгенію Сидорову (Роцидло), яка пройшла через горнило двох тоталітарних режимів. Під час радянського їй довелося побачити розстріл батька і депортацію сім’ї, під час нацистського – зазнати вивезення на примусові роботи в Німеччину (жіночий концтабір Равенсбрюк).

У перший день знімальна група під керівництвом відомої української режисерки та сценаристки Лесі Харченко ознайомилася зі складом та змістом архівних фондів, використанням інформації документів та реставрацією. Крім того, зустрілися з головою ОДА Сергієм Гамалієм. Поспілкувалися на тему майбутнього фільму та його назви. Сергій Гамалій розповів про Хмельницький кінофестиваль та пообіцяв посприяти у відеозйомці документальної стрічки.

За словами директорки архіву Катерини Бурдуваліс, повнометражний документальний фільм тривалістю 60 хвилин зніматимуть два дні в Державному архіві Хмельницької області, де міститься архівно-слідча справа батька героїні, а також у селі Тарноруда, що на Волочищині.

Фінансування зйомок взяло на себе Міністерство закордонних справ Німеччини. Окрім Державного архіву Хмельницької області, зйомки про долю героїні відбувалися і в архіві Німеччини.

Нагадаємо, на Хмельниччині зніматимуть фільм про остарбайтерів. 

(За матеріалами Державного архіву Хмельницької області)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм