На Хмельниччині зростає кількість хворих на туберкульоз

Здоров‘я

Україна входить до сумного списку країн-світових лідерів за темпами поширення захворювання серед населення. Ще 30 років тому Всесвітня організація охорони здоров`я оголосила в країні епідемію туберкульозу. Ситуація досі залишається складною.

В окремих випадках хворі без лікування помирають впродовж одного-двох років, але здебільшого туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз роками виділяє мікобактерію туберкульозу та заражає тих, хто навколо.

У Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб порахували, що впродовж 2022 року у Хмельницькому обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі з діагнозом туберкульоз взяли на облік 451 хворого (у 2021 їх було 426). З них вперше захворіли 350 осіб, що на 7% більше за аналогічний період 2021 року. Захворюваність склала 28 хворих на 100 000 населення.

Показник бактеріального туберкульозу, серед вперше взятих на облік з туберкульозом легень, становить 75%. У половини випадків діагностували туберкульоз легень з розпадом, що свідчить про несвоєчасне виявлення. Лише трохи більше чверті випадків виявили при профілактичних оглядах, решті – 72%, діагноз встановили при самостійному зверненні до сімейного лікаря вже із симптомами туберкульозу”, – додали у Центрі.

Зазначили, що негативним показником епідемічної ситуації з туберкульозу є захворюваність серед дитячого населення. Так, на Хмельниччині у 2022 році зареєстровано 12 випадків хвороби у дітей.

Туберкулінодіагностику у 2022 році виконали лише на 53% від запланованого обсягу.

(Фото “Суспільного”)

За словами директора Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного центру Сергія Василенка, хворобу, виявлену раніше, легше лікувати, аніж запущені й важкі форми сухот. Та на ранніх стадіях туберкульоз діагностують усе менше, бо профілактичні огляди з 2019-го року проводять тільки в групах ризику.

“Туберкульоз — хвороба, яка не прощає помилок. Не було препаратів у 1991, 92, 93, 94 роках, а в 1995-му Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила, що в нас пандемія туберкульозу в Україні. Ми штучно створили цю проблему і десятки років боролися з туберкульозом, поки знайшлися препарати, але скільки сил було потрачено”, – розповів директор медзакладу у коментарі для “Суспільного”.

Зараз, каже директор обласного фтизіопульмонологічного центру, лікувати хворих є чим, адже на складі більше 15 000 000 препаратів, одних з найкращих в світі. Також є обладнання дозволяє виявити мікробактерію туберкульозу протягом трьох годин з моменту того, як хворий здав матеріал.

Лікарі наголошують: у центрі можна безкоштовно обстежитися навіть без направлення від сімейного лікаря, якщо пацієнт кашляє більше двох тижнів, в нього підвищена температура, загальна слабкість, недомагання, схуднення чи є генетична схильність або цукровий діабет. Бригади медиків Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного центру також їдуть і в громади на обстеження за домовленістю з керівниками ТГ.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм