На Ярмолинеччині засуджено старшого лейтенанта, який самовільно залишив військову частину

Кримінал

Заступник начальника штабу батальйону без дозволу командування 12 серпня 2019 року самовільно залишив військову частину в селищі Ярмолинці і поїхав додому на Житомирщину. Там він був два тижні, аж поки не з’явився за викликом до військової прокуратури.

Відтак, офіцер опинився на лаві підсудних Ярмолинецького районного суду із обвинуваченням у самовільному залишенні військової частини військовослужбовцем (крім строкової служби), вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану (частина 4 статті 407 Кримінального кодексу України). Про це йдеться у повідомленні  Хмельницького апеляційного суду.

Під час судового розгляду справи він пояснив, що в 2016 році добровільно вирішив укласти контракт на військову службу. Йому запропонували пройти переатестацію, прийняли на службу. Але, попри неодноразові звернення, контракт з ним так і не уклали.

«Через відсутність контракту він писав рапорт на звільнення. Потім ще один – про звільнення за станом здоров’я. Та замість звільнити чи направити на лікування, його перевели на більш відповідальну посаду», – пояснив у суді обвинувачений.

За його словами, в той день, 12 серпня 2019 року, його примусово повезли в Скаржинецьку психлікарню для проходження огляду на стан сп’яніння, хоча він алкоголь на службі не вживав. Перебуваючи у важкому психологічному стані, залишив лікувальний заклад та поїхав додому в Житомирську області.

Натомість, командир батальйону військової частини, де служив обвинувачений, розповів, що 12 серпня старшого лейтенанта не було на ранковому шикуванні.

«Його знайшли в гуртожитку військової частини з ознаками алкогольного сп’яніння та направили на освідування до лікарні у Скаржинцях. Проте він, відмовившись від огляду на стан сп’яніння, зник. Відтоді й до 27 серпня до військової частини не з’являвся», – зауважив свідок.

Ці обставини підтвердили й решта військовослужбовців. Додавши, що обвинувачений за відсутності контракту факт служби визнавав і отримував зарплату, відпускні, речове забезпечення, усі гарантії військовослужбовцю було надано.

Відповідно до висновку судового військового експерта, фактичне виконання умов контракту його сторонами – Міністерством оборони України та старшим лейтенантом протягом проходження військової служби у ЗСУ – дають підстави стверджувати про його чинність і розповсюдження його наслідків на обидві сторони з моменту фактичного виконання до завершення терміну його дії.

«На факт самовільного залишення військовослужбовцем Збройних Сил України військової частини відсутність укладеного між ним та Міністерством оборони України контракту, умови якого фактично виконувались сторонами – не впливає», – ідеться у вироку суду.

При призначенні покарання суд врахував ряд обставин: тяжкість вчиненого злочину, утримання обвинуваченим двох неповнолітніх дітей,  інвалідність (захворювання пов’язане із захистом Батьківщини), статус потерпілого внаслідок Чорнобильської катастрофи, є учасником бойових дій, визнання вини, а також те, що він неодноразово звертався до керівництва щодо належного оформлення контракту, однак це не було вирішено, як і питання щодо звільнення його за станом здоров’я.

«Відтак суд визнав військовослужбовця винним в інкримінованому злочині, призначивши йому покарання у виді 8500 гривень штрафу», – зазначили в апеляційному суді.

Додали, що вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм