Несли “рускій мір” в Україну: засуджено двох хмельничан

Кримінал

У Хмельницькому 38-річного чоловіка та його 34-річну спільницю визнано винними в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також у розповсюдженні матеріалів із закликами до таких дій. Хмельницький міськрайонний суд призначив покарання кожному – по 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Встановлено, що в травні 2014 року хмельничанин, будучи у західному регіоні координатором проросійського громадсько-політичного об’єднання “Союз граждан Украины” під час відеоконференцій на сайті публічно закликав до вчинення умисних дій, направлених на зміну меж території та державного кордону України.

Українську владу він називав “хунтою” і закликав до її повалення, а також брати участь в інформаційній війні, надавати фінансову допомогу, постачати ліки та речі так званим “ополченцям”, які відстоюють ідею федералізації України, створювати структури так званої Новоросії і нову державу (за контекстом, не українську) з новою назвою та новою структурою. Відеоконференції на сайті переглянуло понад 5 000 осіб”, – йдеться в інформації Хмельницького апеляційного суду.

Тоді ж він вступив у змову з обвинуваченою та невстановленими слідством особами для розповсюдження серед хмельничан сепаратистської газети “Новороссия”. Це видання містило заклики об’єднати всі “исконно русские земли” та відновити межі СРСР або навіть і розширити їх, фізично знищити керівництво України, що прийшло до влади після подій на Євромайдані, та його прихильників, боротися за свої права, за “русский мир, референдум и его итоги”, озброюватися і захищати Новоросію.

Більше ніж 800 примірників газети спільникам передавали двічі – з Донецька й Сум у червні й липні 2014 року. Частину з них вони встигли розповсюдити.

В суді зазначають, що під час розгляду справи обоє обвинувачених відмовилися давати пояснення і відповідати на питання. Своєї вини не визнали й не розкаялися. Однак після дослідження всіх доказів (показання свідків, висновків експертиз, відеозаписів з камер спостереження у поштовому відділенні, протоколу огляду багажу тощо) суд дійшов висновку, що вина хмельничан доведена. А враховуючи, що злочини вчинені не з корисливих мотивів, а також особливості нового розгляду справи судом першої інстанції, призначив покарання в межах санкції інкримінованої їм ч. 2 ст. 110 КК України у мінімальному розмірі без конфіскації майна.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм