Один із найбільших храмів на Теофіпольщині переходить до ПЦУ: священник проти

Духовність

На Теофіпольщині продовжується перехід релігійних громад з Української православної церкви (МП) до Православної церкви України. Днями один із найбільших центральних храмів у громаді змінив своє підпорядкування.

Як повідомляють у селищній раді, жителі смт Теофіполь вирішили ініціювати збори щодо переходу храму Святого праведного Іоана Кронштатського у підпорядкування ПЦУ, “оскільки залишати далі церкві статус Української православної церкви, яка “поєднана через Руську Православну Церкву з Єдиною, Святою, Соборною і Апостольською Церквою” (як зазначено у Грамоті від патріарха московського і всієї Русі Олексія II від 27 жовтня 1990 року про самостійність і незалежність УПЦ), на їх думку, неприпустимо”.

В неділю, 21 травня, у місцевому центрі культури та дозвілля відбулися загальні збори. За інформацією селищної ради, проти проведення зборів та розгляду зміни підлеглості храму виступив отець Сергій Філик. Разом із частиною зареєстрованих учасників він залишив зал.

Перед громадою виступив і Василь Крисак, який наголосив на неприпустимості підтримувати церкву, яка має зв’язок із руською, а їхній патріарх благословляє військових на війну проти України. Також зауважив, що для того, аби УПЦ дійсно стала незалежною від московського патріархату, вона має отримати від синоду рпц томос із визнанням своєї автокефальності, який має підтвердити Вселенський патріарх. А цього, каже священник, не відбулося.

Далі майже усі присутні проголосували за те, щоби храм отримав статус Православної церкви України. Обговорили внесення змін до статуту, обрали парафіяльну раду для подання документів на реєстрацію.

Приміщення церкви вирішили опечатати в присутності правоохоронців, поки документи будуть на перереєстрації.

На території Теофіпольської громади храм Святого праведного Іоана Кронштатського – буде ще одним духовним оберегом, який випромінюватиме добро та захищатиме жителів від усяких негараздів, а прихожани матимуть особливе місце, де будуть молитися за своє здоров’я, наших захисників, Перемогу України та мир на рідній землі”, – наголосила місцева влада.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм