Посуха “відкрила” дно Дністра: знайдено давнє поховання (ФОТО)

Екологія

Цьогорічна посуха у Європі б’є всі попередні температурні рекорди, її вважають найсильнішою за 500 років. У Нідерландах, Німеччині та Чехії знову видно так звані “голодні камені” на деяких ділянках річок, де рівень води опустився до наднизьких показників. Бездощів`я оголило дно й на деяких ділянках річки Дністер, зокрема, в районі на межі Хмельниччини і Чернівеччини, видавши на поверхню неймовірну знахідку.

На сторінці у  Facebook Національного природного парку “Хотинський” виклали світлини висохлих кам’яних плит з дна водойм. На одній (зліва внизу) — “голодний камінь” річки з річки Рейн біля німецького міста Вормс. Найдавніший напис датується 1857 роком,  пізніше дописали 1947 і 1959 роки. На подібному камені з річки Ельба можна прочитати напис “Плач, коли бачиш мене”. А на іншому фото інспектора парку Альберта Сливки (справа) – хрест, який раніше був захований під товщою води Дністровського водосховища.

Ймовірно це кладовище, бо поряд з хрестами видніються й людські кістки та черепи. На хресті чітко видно символ – око в трикутнику”, – йдеться в дописі.

Працівники парку припускають, що це може бути зображенням “Всевидячого ока”, як одного зі символів християнства. В свій час такий символ собі запозичили масони, які вважали його знаком просвіти або принципу свідомості. Цей же символ можна побачити й на купюрі американського долара. Ще раніше у стародавньому Єгипті око вважалося атрибутом Великого Гора – могутнього і грізного бога.

Хмельницький історик Сергій Шпаковський також додав фотографії, зроблені, за його словами, на березі Дністра у місці затопленого колишнього села Лоївці, що на Новоушиччині. На них можна побачити предмети, схожі на надгробки та людські черепи.

Проте таємницю знайденого поховання ще будуть вивчати археологи та історики. В парку “Хотинський” зауважують, що їм вже повідомлено про незвичайну знахідку.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм