Прострочені ліки та заборонені меблі виявила моніторингова група в гімназії на Хмельниччині

Освіта

До Вовковинецької гімназії, що на Деражнянщині, здійснили моніторинговий візит працівник регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксана Шейгец, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Ольга Осередчук, за участю громадського монітора Андрія Мазура.

Під час візиту, як йдеться в повідомленні на офіційному сайті обмудстмена,  виявлено недоліки і в організації роботи закладу, і в належному забезпеченні побутових умов для дітей.

Вовковинецька гімназія Хмельницької обласної ради є правонаступником Вовковинецької загальноосвітньої школи інтернату І-III ступенів. Це комунальний заклад освіти, який забезпечує навчання та виховання дітей, що потребують соціальної допомоги, в тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Гімназія розрахована на 170 осіб, але на момент візиту у закладі перебувало 47 вихованців, половина з них – сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Моніторами встановлено, що діти навчаються у двох корпусах – окремо молодша і старша школа. Вони в достатній кількості забезпечені шкільним приладдям та спортивним інвентарем.

«Діти проживають в одному спальному корпусі за родинним принципом. У кожній групі облаштовано спальні кімнати, душова, санітарно-гігієнічне приміщення, кімната відпочинку, побутова кімната. Спільні приміщення для дівчат і хлопців розміщені у різних блоках», – зазначили представники Уповноваженого.

Однак зауважили, що під час візиту було виявлено порушення права дітей на достатній життєвий рівень.

«У деяких спальних кімнатах використовуються двоярусні ліжка з панцерною сіткою, що заборонено Державними санітарними нормами та правилами. У кожного вихованця у спальній кімнаті є свій набір необхідних меблів: приліжкова тумба, шафа. Але на двох чи на трьох вихованців лише один робочий стіл і один стілець. Більшість меблів в кімнатах потребують ремонту. Відсутні ручки на тумбочках і шафах», – йдеться в повідомленні.

Одна спальна кімната взагалі без дверей – вони зламані. У більшості випадків дверні замки до спальних кімнат несправні, тому двері не замикаються. Також несправні замки в санітарно-гігієнічних приміщеннях як для хлопчиків, так і для дівчат. Одна із вихованок проживає у прохідній житловій кімнаті, чим порушується її право на приватне життя. У спальних кімнатах вихованців відсутні дзеркала.

Монітори звернули увагу, що вихованці п’ють воду «з-під крана», проте немає висновків санітарно-епідемічної служби щодо її якості. В молодшій школі виявлено 19-літрову пластикову місткість з водою. Водночас відсутній необхідний запас посуду відповідно до кількості дітей, які перебували у класах.

Окрім того, встановлено й порушення права дітей на охорону здоров’я.

«В медичному кабінеті ліки з простроченим терміном придатності. Щорічні обов’язкові медичні огляди вихованців не проводяться – останній огляд датовано ще вереснем 2019 року. У медичних картках вихованців відсутні відповідні записи щодо виконання рекомендацій лікарів-спеціалістів», – констатували учасники моніторингового візиту.

Попри те, що в школі забезпечено якісне п’ятиразове харчування, відсутнє перспективне меню. Видача страв дітям відбувається без письмового дозволу відповідальної особи (дієтичної сестри). На харчоблоці не встановлено витяжної вентиляційної системи, що значно ускладнює роботу працівників харчоблоку.

Всупереч правилам пожежної безпеки, як  зауважили монітори,  у спальних кімнатах вихованців відсутні ручки на вікнах. У спортивній залі на вікнах вмонтовані глухі стаціонарні грати, які не відкриваються і не розсуваються.

Відтак, за результатами моніторингового візиту представники Уповноваженого ВРУ з прав людини наразі готують відповідні акти реагування до Хмельницької обласної ради та керівника гімназії.

 

(Фото зі сайту Уповноваженого ВРУ з прав людини)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм