Сезон збирання березового соку розпочався на Хмельниччині

Екологія

На Хмельниччині розпочався сезон збирання березового соку. До заготівлі цілющого напою підготувалися і в державному підприємстві «Старокостянтинівське лісове господарство». Торік тут заготовили 4 тонни березового соку.

Місцеві лісівники чекають на активний сокорух у берези. Вибирають ті насадження, яким до рубки головного користування 10 і менше років.

«Робиться це для того, аби не нашкодити росту молодим насадженням, щоб не втрачались якісні показники в майбутньому. Адже березовий сік має понад 30 корисних для організму компонентів. Особливо багато у ньому вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічних кислот та ферментів», – йдеться у повідомленні Старокостянтинівського лісгоспу.

Суворо попереджають і про правила збору соку, оскільки щороку браконьєри, намагаючись добути цінну речовину, пошкоджують дерева. Заготівля березового соку неможлива без отримання спеціального дозволу (лісового квитка). Також суворо заборонено збирати березовий сік на об’єктах природно-заповідного фонду. За недотримання цих вимог на порушників чекає чималий штраф.

Старокостянтинівський лісгосп пропонує на продаж консервований сік березовий з цукром, з лимоном, «Бадьорість» та  «Поділля».

«Продукт екологічно-чистий, при виробництві не використовуємо ні хімічні засоби, ні барвники. Тому можна спокійно купувати його та споживати на здоров’я», – наголошують на підприємстві.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм