Сонячні мініелектростанції для фронту виготовляють у Хмельницькому виші

Економіка

У Хмельницькому національному університеті розробили раціональні сонячні мініелектростанції для фронту. Ідея належить працівникам кафедри машин та апаратів, електромеханічних та енергетичних систем. Отримавши запит від військових, тут одразу взялися за роботу.

Такі електростанції допомагають зарядити ґаджети, рації, освітлення та все необхідне у польових умовах, йдеться в сюжеті ТРК “Місто”. Кажуть, подібні є у продажу, але коштують дорожче. У магазині за прилад доведеться викласти щонайменше 7 000 гривень, розробку ХНУ оцінюють у 5 000 гривень. Адже викладачі витрачають кошти лише на матеріали, сама робота – волонтерська. Зробити прилад можуть за день.

Наша система складається із сонячної панелі, яка виробляє електроенергію, далі вона підключається до контролера і є інвертор на 220 вольт. Від нього вже можна заряджати будь-які пристрої. Сама електрична енергія накопичується в акумуляторі”, – розповідає Сергій Пундик, викладач кафедри машин та апаратів, електромеханічних та енергетичних систем.

Зауважує, мініелектростанція може працювати і вдень, і вночі. А ще в університеті подбали, аби її можна було безпечно транспортувати в спеціальній сумці з поролоновими стінками. Наразі у ХНУ зібрали і відправили на фронт уже 3 таких системи. Працюють над наступними замовленнями.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм