Суд на Хмельниччині зобов’язав мати, що мешкає за кордоном, платити аліменти доньці в Україні

Суспільство

Житель Славути звернувся до місцевого суду з проханням припинити стягнення з нього аліментів на утримання доньки, натомість стягнути їх з колишньої дружини на його користь.

Позивач пояснив, що з 2011 року за рішенням суду з нього на користь відповідачки стягують аліменти на утримання доньки. Але у 2022 році виконком Славутської міської ради визначив місце проживання дитини з батьком і зараз вона перебуває в нього. Тому просив стягнути з ексдружини аліменти на утримання доньки.

Славутський міськрайонний суд задовольнив позов: припинив стягнення аліментів з позивача на користь відповідачки на утримання доньки й стягнув їх на користь чоловіка у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно до досягнення дитиною повноліття”, – деталізували у Хмельницькому апеляційному суді.

Жінка оскаржила це рішення: просила скасувати його в частині розміру стягнутих аліментів та стягнути з неї на утримання доньки – 1 500 грн щомісячно.

Вона розповіла, що у березні 2022 року з дітьми переїхала на тимчасове проживання до Швеції, проте у липні донька повернулася до України й з того часу живе з батьком.

На її думку, визначаючи розмір аліментів, суд не врахував, що вона сама виховує двох малолітніх дітей, яких утримує за рахунок допомоги держави, постійної роботи й будь-якого майна закордоном не має”, – додали у суді.

Як встановив суд, викком Славутської міської ради своїм рішенням визначив місце проживання неповнолітньої дівчинки разом з батьком (позивачем) без згоди матері, враховуючи інтереси дитини.

“Установивши, що домовленості між сторонами щодо виконання обов`язку по утриманню доньки не досягнуто, суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність стягнення аліментів за позовом батька, з яким проживає донька”, – уважає колегія суддів.

Водночас на думку ХАС, суд першої інстанції не дав належної оцінки тим обставинам, що жінка має на утриманні двох малолітніх дітей, з якими тимчасово проживає у Швеції, а позивач не надав доказів її спроможності сплачувати аліменти на утримання доньки у розмірі 1/4 частини доходу. Тож суд частково задовольнив вимоги апелянтки: зменшив аліменти до 1/6 частини з усіх видів щомісячного доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення нею повноліття.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм