Тарифи на воду: де на Хмельниччині найдорожчі послуги

Інфраструктура

Тарифи на водопостачання і водовідведення різні у всіх містах. Навіть по області, районах, громадах. Чому одні споживачі платять удвічі більше інших, при цьому проживаючи в межах одного району? Пояснити ситуацію спробували у комунальному підприємстві «Хмельницькводоканал».

Там розповіли, що різний рівень тарифів на підприємствах водопостачання та водовідведення значним чином залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг, а саме:

  • від джерела водопостачання, його віддаленості від споживачів,
  • якості води в джерелі водопостачання,
  • технології очищення,
  • обсягу реалізації послуг водопостачання та/або водовідведення,
  • кількості споживачів, яким надані послуги,
  • стану основних фондів,
  • розгалуженості комунікацій та багато інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів.

У МКП «Хмельницькводоканал», на прикладі обласного центру, пояснили, що найбільша частина тарифу йде на електроенергію – 33,73 % , зарплату працівникам – 38,14 % , а також 8,39% – сплата ЄСВ , 5,43% – податки.

«Що залишається? Щоб виїхати на виклик, необхідне пальне. Для дезінфекції води потрібні реагенти. Усунення наслідків аварій — труби та матеріали. На забезпечення операційної діяльності залишаються мізерні кошти, а про відновлення основних засобів та модернізацію годі й мріяти», – бідкаються у комунальному підприємстві.

На своїй сторінці водоканал поширив порівняльну таблицю із тарифами на послуги із водопостачання та водовідведення у Хмельницькій області станом на вересень 2022 року.

Згідно із нею найдорожче обходиться вода і водовідведення жителям Летичева – 59.70 гривні за 1 кубічний метр. У трійці лідерів і Старокостянтинів (51.51 гривні) та Шепетівка (51.43 гривні).

Найменше ж витрачають жителі Старої Ушиці (23 гривні за кубічний метр води і стоків), Білогір’я  (25 гривень) та Теофіполя (25.44 гривні).

Хмельницький йде слідом за цими ними і має тариф 27.39 гривні за кубометр.

Однак, у КП наголосили, що наразі підвищення цін на послуги не буде, крім того, під час воєнного стану діє мораторій на підвищення тарифу.

Нагадаємо, у «Хмельницькводоканалі» оновили список найбільших боржників

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм