У Хмельницькому «лікуватимуть» річку (ФОТО)

Екологія

Відвідувачі парку імені М.Чекмана та мешканці деяких вулиць мікрорайону Гречани у Хмельницькому багато років поспіль скаржаться на неприємний запах і позеленіння річки Плоска. Влада міста неодноразово намагалася вплинути на якість води у цій річці, та ситуація з часом лише погіршувалась.

Вода у Плоскій почала застоюватися після створення у середині минулого століття водосховища в центральному парку. Відтоді річка поволі втрачала проточність. У 2008 році створили проєкт екологічного оздоровлення річки, який передбачав її виведення у Південний Буг через колектор, в обхід водосховища, під вулицею Кам’янецька. Це могло би дати течію Плоскій. Але, враховуючи високу вартість проєкту (понад 7 млн грн – ред), він так і не був реалізований. Згодом на словах і папері залишився ще один проєкт з відновлення річки.

Наразі влада Хмельницького знову повернулася до питання «лікування» Плоскої. Про це повідомили в департаменті інфраструктури міста.

«Усі ми останнім часом спостерігали, як річка зеленіла, рух у ній сповільнювався і тепер зовсім зупинився. У 2016 році за кошти міського Фонду охорони навколишнього природного середовища, управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста замовлено й виготовлено проєктно-кошторисну документацію «Реконструкція скидного колектора з метою здійснення заходів щодо відновлення і підтримання сприятливого стану р. Плоска в м. Хмельницький», на яку отримано позитивний експертний висновок», – зазначили в департаменті.

Проте роботи так і не були виконані у попередні роки. Тож виникла необхідність у перегляді проєкту та внесенні змін щодо оздоровлення та покращення стану річки Плоска.

Річка Плоска в центральному парку сьогодні (фото департаменту інфраструктури міста)

«На сьогодні підпірні стінки річки перебувають в аварійному стані та потребують ремонтних робіт. Тому було прийнято комісійне рішення про проведення спуску води на хмельницькому водосховищі, що дасть можливість обстежити не лише підпірні стінки, а й дно річки, та прийняти найбільш оптимальні рішення», – повідомили в департаменті.

Спуск води вже розпочали. Після обстеження, запевняють, рівень води у річці повернуть назад.

Зауважимо, річка Плоска належить до басейну річки Південний Буг і є його правою притокою. Протікає по Хмельницькій області через 9 сіл (Хоменці, Чабани, Данюки, Водички, Климківці, Плоскове, Малашівці, Мацьківці та Шаровечка), а в місті Хмельницький на території центрального парку впадає у Південний Буг.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм