У Хмельницькому відкрили центр прийому відходів, які довго розпадаються

Екологія

Меблі, одяг, шини, побутову техніку…та багато іншого побутового непотребу, який довго розкладається на смітниках, тепер можна здати в центрі управління відходами у Хмельницькому.

Днями цей унікальний об’єкт відкрили на Проспекті Миру, 7, поблизу Хмельницького міського сміттєзвалища.

У міській раді зазначають, що будь-хто з хмельничан може привезти сюди і безкоштовно здати відходи для їх переробки та утилізації. Тут приймають 13 видів (фракцій) відходів: меблі, будівельне сміття, зелені відходи, одяг, побутову техніку, папір, ПЕТ, поліетилен, скло, упаковку, метал, небезпечні та змішані відходи.

Що відбуватиметься з цим сміттям далі – пояснюють у центрі:

«Якщо з переробкою паперу, пет-та інших відходів все більш-менш зрозуміло, то що робитимемо з рештою? Наприклад, меблі пропонуватимемо безкоштовно забрати людям, які їх потребують, одяг теж передаватимемо в соціальні установи, зламану чи застарілу побутову техніку забиратимуть наші ПТУ, що готують спеціалістів з її ремонту. Будівельним сміттям підсипатимемо дорогу до полігону твердих побутових відходів».

Створення центру коштувало понад 1,5 мільйона гривень. Фінансування здійснювалося за бюджетні кошти, а також за кошти комунального підприємства «Спецкомунтранс», зокрема, ті, які воно заробило від дегазації полігону.

Головна мета об’єкту – зменшення навантаження на сміттєзвалище та недопущення потрапляння полігон відходів, які довго розпадаються. Крім того, в такий спосіб планують виховувати екологічну свідомість мешканців, навчити містян не викидати негабарит на сміттєві майданчики.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм