У Хмельницькому з меморіалу зняли тоталітарну символіку

Культура

У Хмельницькому вслід за дерусифікацією топонімів у назвах вулиць і вивісок позбуваються й залишків символіки тоталітарного режиму на пам’ятниках із радянського минулого.

Зокрема, демонтовано зірку, серп та молот на меморіалі, встановленому на військовому кладовищі біля одного з медзакладів обласного центру. Під цими елементами комуністичної пропаганди були зазначені роки війни — 1941-1945. Їх також зняли.

Про це повідомили на сторінці проєкту “Декомунізація. Україна”, зауваживши, що ініціатива належить міській владі.

Мінус ще одна зірка із серпом та молотом. Тепер – у місті Хмельницький. Коли ж вже нарешті танк із серпами та молотами у Кам’янці-Подільському?», – йдеться в дописі організації.

Щоправда, після демонтажу меморіал більше нагадує такий собі пам’ятник геометричним фігурам. А про його подальшу долю наразі нічого не відомо.

До і після демонтажу тоталітарних символів (фото “Декомунізація. Україна”)

Стосовно такої ж атрибутики на постаменті танку Т-34 у сквері в Кам’янці-Подільському, то тут місцева влада остаточно ще не визначилась. Він споруджений у 1948 році в честь танкістів, які звільняли місто від німецько-фашистських загарбників. Біля нього зазвичай офіційно вшановують пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Торік невідомі розмалювали цей постамент, залишивши написисерп і молот, смерть і голод”.

Невідомі торік розмалювали постамент у сквері Танкістів (фото Kamianets#PRO)

Нагадаємо, пам’ятник-танк у Хмельницькому демонтувати не планують, оскільки, за словами міського голови, він “стоїть український.

Зауважимо, що згідно із Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 2015 року, до комуністичної символіки з-поміж іншого належать прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм