У Південному Бузі на Хмельниччині виявлено перевищення нітритів і азоту амонійного

Екологія

Упродовж серпня фахівці Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області, лабораторії обласного центру з гідрометеорології та Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет моніторили поверхневі води на Хмельниччині. Відтак зафіксували підвищений вміст розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів та розчиненого кисню.

Про результати цих досліджень повідомили в Департаменті природних ресурсів та екології ОВА. Найбільше небезпечних показників – у річці Південний Буг.

Вміст азоту амонійного в річці Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 13,87 раза. За вмістом нітритів середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації у 12,5 раза. Найбільше значення цих показників зафіксовано 1 км нижче міста Хмельницький і становило 33,0 ГДКрг”, – йдеться в інформації.

Також тут виявлено перевищення гранично допустимої концентрації показника біохімічного споживання кисню (БСК5) для водойм рибогосподарського призначення – у 2,7 раза.

Перевищення азоту амонійного встановлено моніторами і в річці Случ на 0,5 км нижче міста Старокостянтинів – в 9,22 раза, БСК5 – у 1,81 раза, розчиненого кисню – в 1,38 раза.

У воді річки Бужок (в межах смт Меджибіж) вміст розчиненого кисню перевищував гранично допустимі концентрації у 1,34 раза. у річці Хомораісто Полонне) – у 1,12 раза, а от хімічне споживання кисню – в 3,43 раза.

У поверхневих водах басейну річки Дністер також зафіксовано перевищення рівня розчиненого кисню у 2,13 раза, а по всіх інших забруднюючих речовинах, за якими велися спостереження протягом серпня, такого не зафіксовано.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, цьогоріч через погіршення якості води, зокрема виявлену кишкову паличку, хмельничанам рекомендували утриматись від купання в Південному Бузі. Тут виявили масову загибель риби. До порятунку річки від забруднення долучились екоактивісти.

Нагадаємо, у Хмельницькому зафіксували незначне погіршення якості повітря.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм