У Полонному поблизу храму археологи шукають підземний хід (ФОТО)

Культура

У місті Полонне, що в Шепетівському районі, біля чотирьохсотрічного  костелу святої Анни тривають масштабні археологічні дослідження. Роботи, як того вимагає закон, замовило підприємство, яке планує звести тут готель. Знайдено окремі артефакти. Однак археологи сподіваються відкрити підземний хід.

Дослідження проводять науковці Кам’янець-Подільської експедиції державного підприємства «Охоронна археологічна служба України» інституту Археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Павла Нечитайла. Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України.

Одразу розкрили площу в 200 квадратних метрів. І вже є перші результати: уламки скляних давньоруських браслетів та фрагменти горщиків, які відносяться до ХІІ-ХІІІ століття. Найдавнішими є знахідки ліпної кераміки та крем’яних знарядь, що відносяться до доби палеометалу – від енеоліту до раннього залізного віку.

Також з’ясувалося, що у ХІІІ-XIV столітті досліджувана ділянка використовувалась як міський цвинтар. Археологи відкрили рештки 9 поховань. На жаль, більшість із них пошкоджена ямами та котлованами давніх споруд.  Але й тут знайшли світильники, люльки, безліч фрагментів глиняного та гутного скляного посуду, підківки для взуття, кулі до рушниць та мушкетів, монети тощо. Усі ці знахідки поповнять експозицію місцевого музею.

Однак головна інтрига цих розкопок ще попереду – відкриття підземного ходу. На його існування вказують місцеві перекази, попередні дані георадарної зйомки та дивне скупчення специфічної цегли «пальцівки» в одному з місць розкопу. Дослідники не виключають, що це можуть бути й рештки якоїсь невеличкої каплички.

Нагадаємо, до цього група науковців під керівництвом Павла Нечитайла проводила дослідження в місті Городок, також, за дивним збігом, біля храму на честь святої Анни. Там під руїнами дзвіниці виявили залишки поселення доби ранніх скіфів, а також відкопали невідомий мур давнього замку, який вважався повністю втраченим ще від середини XVIII століття.

(В матеріалі використані фото дроном Віталія Головні та з архіву експедиції) 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм