У Шепетівці розгорнулися баталії навколо відпусток посадовців міської ради

Економіка

Шепетівській міський голова Віталій Бузиль 8 квітня у соцмережах закликав педагогічних працівників та посадовців піти у неоплачувану відпустку. Мотивував це економією місцевого бюджету в період пандемії.  А вже 9 квітня видав розпорядження про «щорічну оплачувану відпустку» для нього. Ця ситуація викликала у громаді бурхливу реакцію. 

У своєму зверненні до бюджетників Віталій Бузиль написав:

«…Сьогодні ми знову опиняємося у ситуації, коли потрібно прийняти непопулярне рішення. Економічна ситуація як в країні, так і в місті складна – підприємці не працюють і не сплачують податки. Розуміючи всю важливість економії місцевого бюджету в період пандемії, звертаюся до усіх хто фінансується коштом місцевого бюджету. Зокрема, до керівників та фахівців Шепетівської міської ради з проханням розглянути можливість взяти відпустки без збереження заробітної плати. В першу чергу сподіваюся на свідомість та громадську позицію посадовців! Я вважаю це логічним та правильним кроком».

За його словами, таким чином можна зекономити близько 4 000 000 гривень на користь громади, а якщо до заклику приєднаються освітяни – то ще й перекрити дефіцит освітньої субвенції в сумі 3 000 000 гривень.

«Заяву від свого імені вже написав, працюватиму далі у звичайному режимі», – додав міський голова.

Тоді ж головний редактор  порталу «Бухгалтер.UA» Алла Король зауважила, що такі заклики можуть мати юридичні наслідки:

«Коли йдеться про надання відпустки працівникам на час карантину відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, вважаємо, що таку відпустку надають за згодою сторін — працівника та роботодавця. Тож надати таку безоплатну відпустку працівникам можна лише за «письмовим»  бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця».

Однак, як стало відомо, згідно з ропорядженням від 9 квітня Віталій Бузиль відбув у «щорічну оплачувану відпустку» з 19 по 24 квітня. Відповідне розпорядження учора, 21 квітня, оприлюднив у соцмережах ексмер Шепетівки та діючий  депутат від ВО «Свобода» Михайло Полодюк.

Сьогодні, 22 квітня, ситуацію щодо відпусток посадовців офіційно прокоментувало керівництво виконкому Шепетівської міської ради:

«1) У зв’язку із відсутністю системного підходу із використання відпусток працівниками виконавчого комітету Шепетівської міської ради у період з 2015 по 2020 роки, за невикористані працівниками виконавчого комітету відпустки, станом на грудень 2020 року накопичилася сума компенсацій з місцевого бюджету — понад 1 000 000 гривень.

2) Для рівномірного використання відпусток у 2021 році, 30.12.2020 було затверджено графік відпусток працівників виконавчого комітету до обов’язкового виконання, та доведено його особисто під підпис кожному працівникові.

3) Відповідно до вищезгаданого графіка, міський голова Віталій Бузиль у період з 19 по 24 квітня перебуває у плановій щорічній відпустці.

4) У період з 12 по 16 квітня у відпустках за свій рахунок знаходились секретар міської ради та два заступники міського голови, до того ж 15 квітня відбулося чергове засідання виконавчого комітету під головуванням міського голови. У період із 19 по 23 квітня відбувалися депутатські комісії, на яких був присутній секретар міської ради, міський голова скористався відпусткою згідно з графіком, відсутніми були керуючий справами та два заступника.

5) З метою забезпечення безперебійної діяльності апарату виконавчого комітету на нараді із заступниками міського голови, щодо черговості відпусток за свій рахунок, було узгоджено — міський голова та один заступник перебуватимуть у неоплачуваній відпустці, після чергової сесії міської ради, тобто з 28 квітня. Рішення прийнято з метою сталого забезпечення виробничої та фінансово-господарської діяльності виконкому. У підсумку заяв керівництвом міської ради у складі: секретар, керуючий справами, радник, заступники міського голови; вже було використано 45 днів відпусток без збереження заробітної плати. Міський голова та ще один заступник використають в цілому 10 днів без збереження». 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм