Замість чотирьох лише один пункт обігріву працює у Хмельницькому, – представник омбудсмена

Суспільство

Інформація про те, що в місті Хмельницький працює 4 стаціонарних пункти обігріву, не відповідає дійсності.

Такого висновку дійшли представники регіонального представництва Уповноваженого з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва, Оксана Шейгец та регіональний координатор Уповноваженого Ольга Осередчук. Вони здійснили моніторингові візити до цих пунктів обігріву, аби переконатися, чи не порушують тут права бездомних осіб в зимовий період.

Як раніше повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», за інформацією облдержадміністрації на теренах Хмельниччини розгорнуто 144 стаціонарних пункти обігріву, 4 з них – в обласному центрі:

  • Центр реабілітації бездомних (безпритульних) «Промінь надії» (вул.Житецького, 22);
  • Хмельницький міський територіальний центр надання соціальних послуг (вул.Перемоги, 7а);
  • комунальна аварійно-рятувальна служба на водних об’єктах, (пров.Човниковий, 1);
  • Хмельницька міська лікарня, (вул.Проскурівська, 1).

У Хмельницькій міській лікарні з’ясовувалось, що тут відсутні будь-які інформаційні покажчики про облаштування за цією адресою стаціонарного пункту обігріву. Не організоване і не облаштоване відповідне приміщення.

А за словами заступника директора медзакладу В’ячеслава  Василевського, до них не надходило жодних розпорядчих документів від Хмельницької міськради про створення такого пункту.

«Аналогічна ситуація й у Хмельницькому міському територіальному центрі соціального обслуговування. Керівництво закладу навіть не обізнане про облаштування пункту обігріву», – йдеться в повідомленні представників омбудсмена.

За результатами візиту до стаціонарного пункту обігріву в  комунальній аварійно-рятувальній службі на водних об’єктах встановлено, що пункт не облаштований та  не забезпечений необхідними засобами для його функціонування: гарячими напоями, харчами, засобами гігієни та засобами індивідуального захисту.

Єдиний діючий стаціонарний пункт обігріву представники регіонального представництва Уповноваженого виявили в Центрі  реабілітації бездомних (безпритульних) «Промінь надії» Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації. Пункт розрахований на 42 ліжкомісця. Хоча, інформаційні покажчики щодо його облаштування також відсутні.   

«Він працює цілодобово, забезпечений гарячими напоями та продуктами, наявні санітарно-гігієнічні кімнати з гарячою водою, приміщення опалюється. Бездомним особам, які звертаються сюди, видають засоби гігієни, є можливість випрати та висушити одяг, а також змінити одяг та взуття», – відзначили захисники прав людини.

Додали, що за результатами моніторингу готують відповідні акти реагування до органів місцевого самоврядування.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм