Територія контрастів головного хмельницького парку (ФОТОРЕПОТАЖ)

Поруч з новими відпочинковими яскравими локаціями – старі неприбрані, ще радянської епохи, атракціони; по сусідству з оновленими МАФами – закинуті та невивезені торгові точки.

Вихідного дня у хмельницькому парку імені М. Чекмана, попри карантинні обмеження, гамірно та людно. Дорослі та діти, користуючись гарною погодою, активно відпочивають, освоюючи чималу кількість нових атракціонів у парку або просто прогулюючись його територією.

Нові пішохідні доріжки, нова алея скульптур, нові зони для відпочинку та «перекусу» – все це вабить містян саме до парку Чекмана. Проте, явно помітно,  що і атракціони, і, відповідно, хмельничани, розподілені по парку нерівномірно.

Гойдалками-батутами-МАФами надмірно перевантажена та частина парку, яка починається біля центрального входу і закінчується біля зоокуточка.

Попри це, не всі атракціони працюють – бажаючих немає.

Далі кількість людей зводиться до мінімуму. Бо, власне, і цікавих локацій там – практично немає. У центрі парку, біля фонтану (який не працює) – порожньо. Лише з колишнього літнього кінотеатру лунають дитячі голоси – там відточують свою майстерність скейтбордисти.

Відсутність людей у цій частині парку, щоправда, має свої плюси. Принаймні, для зелених насаджень. Бо декоративні кущі у вигляді слоників тут виглядають набагато «живішими», та різко контрастують зі слонами, які «оселилися» на майдані Незалежності.

Порожньо і в «мазурівському» містечку – там, де стоять оновлені залізні скульптури хмельницького художника та скульптора Миколи Мазура.

Ні яскравий космічний корабель, ні кумедні автомобільчики, очевидно, не витримують конкуренції з тарзанками, автодромом та новим, частково інклюзивним дитячим майданчиком.

Щоправда, у тому, що саме в цьому місці дітей обмаль, є й свій позитив. Адже, як вдалося розгледіти, арковий місток, на якому час від часу полюбляють купчитися дітлахи, має чималу тріщину.

Окрема тема у парку – нові будиночки-МАФи. Нагадаємо, рік тому баталії між підприємцями та владою, які почалися ще 2017-го, дійшли свого піку. Бізнесмени, які багато років провадили свою підприємницьку діяльність у парку (а крім, того ще й фінансово допомагали облаштовувати його територію, сплачували податки, давали роботу містянам), відстоювали своє право продовжувати вести свій бізнес саме тут. Проте влада на це, схоже, мала свій погляд. Замість наявних на той момент (дещо різномастих) будиночків та вагончиків у парку запланували встановити аж 59 нових однотипних будиночків. Їх концепцію доручили розробити львівським архітекторам. Підприємцям, які планували продовжити свій бізнес у парку, жодних бонусів та преференцій тоді не дали. Натомість їм запропонували брати участь у конкурсі на передачу права на розміщення тимчасових споруд в парку на загальних засадах. У переліку лотів, виставлених минулоріч на конкурс, були діючі на той момент торгові точки, тобто місця підприємців мали піти «з молотка».

Отож, нині на території парку можна побачити нові МАФи – майже однотипні дерев’яні будиночки. Дехто з нових власників їх модернізував, дехто залишив дерев’яні «кубики», як є. Деякі з цих торгових точок активно працюють, деякі (у малолюдних частинах парку) чекають на покупців.

Є такі МАФи, що вже готові до торгівлі, але чомусь стоять зачинені…

…а є й такі, що їх лише добудовують.

Неподалік оновленого каво-будиночка біля колеса огляду – досі не вивезений старий “кавовий вагончик”.

До слова, в єдиному стилі виконаний також будиночок-каса у зоокуточку.

І біля центрального входу торгова точка теж не відрізняється від своїх паркових побратимів

 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм