​Директора профліцею з Хмельниччини судитимуть за махінації із врожаєм соняшника

Кримінал

На Хмельниччині за зловживання службовим становищем перед судом постане директор одного з професійних навчальних закладів. Його дії призвели до спричинення державному закладу збитків на суму понад 1 232 000 гривень. Обвинувальний акт уже скеровано до суду. Чоловікові може загрожувати від 3 до 6 років ув’язнення.

Нагадаємо, директора одного з професійних ліцеїв області правоохоронці викрили у липні цього року. Під час досудового розслідування поліцейські встановили, що в листопаді 2020 року освітянин здав в оренду одному із агропідприємств понад 200 гектарів. Цю землю держава виділила у постійне користування ліцею для проведення практичних занять з учнями, які опановували аграрні професії.

Як з’ясувалось, відповідно до умов укладеного між сторонами договору, державний навчальний заклад, для забезпечення функціонування навчального процесу та підтримання матеріально-технічної бази, від сільгосппідприємства мав отримати частину зібраного врожаю. А саме — насіння соняшника, або його грошовий еквівалент, відповідно до середньої ринкової ціни продукту, станом на момент закінчення проведення сільськогосподарських робіт”, – зазначили в поліції Хмельниччини.

Втім освітянин, використовуючи свої владні повноваження, в жовтні 2021 року під час визначення належної сторонам кількості зібраного соняшника підписав акти розрахунку вирощеної продукції, у яких значилась суттєво нижча ціна насіння. Цим самим він засвідчив документи, що містять недостовірну інформацію про вартість зібраного врожаю та обсяги належної навчальному закладу продукції.

Таким чином, зазначені умисні дії директора, які виразились в умисному з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для іншої юридичної особи використанні службовою особою службового становища, спричинили тяжкі наслідки для навчального закладу на суму понад 1 232 000 гривень”, – інформували в поліції.

Наразі досудове розслідування завершено. Обвинувальний акт ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) вже скеровано до суду. Санкція статті передбачає ув’язнення від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм