Продавали міжнародну гуманітарну допомогу: на Хмельниччині викрито злочинну схему (ФОТО, ВІДЕО)

Кримінал

Слідчі ГУ Нацполіції  в Хмельницькій області за оперативного супроводу УСБУ та процесуального керівництва прокуратури викрили групу осіб, яка під виглядом волонтерів отримували міжнародну гуманітарну допомогу для Сил оборони і потім перепродавали її через інтернет-магазини. Зокрема, фігуранти намагались реалізувати тактичні аптечки на загальну суму понад пів мільйона гривень.

Поліцейські встановили, що впродовж 2022 року одна з міжнародних громадських організацій в якості гуманітарної допомоги передала в Україну більше 15 000 персональних тактичних аптечок. Вартість однієї такої аптечки в гривневому еквіваленті становить близько 5 700 гривень. 

Та в ході моніторингу інтернет-мережі правоохоронці виявили, що вказані аптечки продаються в одному із інтернет-магазинів за ціною 3 200 гривень.

Злочинну схему перепродажу гуманітарної допомоги організували жителі м. Києва та Київської області. У підозрюваних було проведено шість санкціонованих обшуків, в ході яких працівники поліції вилучили тактичні аптечки, турнікети, кровоспинні засоби, вітаміни тощо у великій кількості, акти прийому-передачі благодійної допомоги, документи, чорнові записи та грошові кошти, отримані від продажу аптечок. Усе вилучене направили на експертизу”, – зазначили у поліції.

Трьом фігурантам слідчі ГУНП в Хмельницькій області оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 ККУ (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинене під час воєнного стану). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з конфіскацією майна.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм