Держекоінспектори Хмельниччини підуть до суду проти «Спецкомунтрансу»

Екологія

Вже не перший рік Хмельницький полігон твердих побутових відходів є чи не найбільшою екологічною проблемою міста. З кожним роком кількість сміття на ньому зростає, що в свою чергу може становити загрозу як для навколишнього природного середовища, так і призвести до трагічних наслідків. Проте, складається враження, що питання екологічної безпеки хмельничан не є пріоритетним для керівництва міста.

У цьому переконані в Держекоінспекції у Хмельницькій області.

Зокрема, в установі наголосили, що 23 квітня інспекція скерувала претензію на балансоутримувача міського полігону твердих побутових відходів – ХКП «Спецкомунтранс» про відшкодування понад 54,6 мільйона гривень збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення поверхневих вод  фільтратом полігону твердих побутових відходів.

Як повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», претензії Держекоінспекції ґрунтуються на результатах перевірок за зверненням мешканця обласного центру, який скаржився на забруднення озера в мікрорайоні Озерна.

В результаті проведеної перевірки  державними інспекторами було встановлено наступне:

– ХКП «Спецкомунтранс» не використовує ефективні сучасні технічні засоби і технології для утримання своєї території в належному стані та не в повній мірі здійснює заходи щодо запобігання забрудненню водних об’єктів стічними (дощовими, сніговими) водами, що відводяться з території полігону ТПВ;

– полігон ТПВ не забезпечений очисними спорудами необхідної потужності, що запобігають забрудненню поверхневих вод стічними водами (фільтратом);

– ХКП «Спецкомунтранс» не належним чином здійснює заходи щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону ТПВ, а саме: з третього фільтраційного земляного басейну у вигляді поверхневого стоку по рельєфу виявлено факт потрапляння стічних вод (фільтрату) у поверхневі водні об’єкти – струмок без назви (ліва притока р.Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайони Отрадне та Дивокрай) та впадає в ставок (мікрорайон Озерна), що в свою чергу призвело до забруднення поверхневих вод водних об’єктів.

(Фото пресслужби ДЕІ в Хмельницькій області)

 «Отримані результати досліджень за протоколами вимірювань  показників складу та властивостей проб води від 18 та 22 лютого цього року підтверджують забруднення водних об’єктів стічними водами (фільтратом), а наявність у воді забруднюючих речовин сприяє зменшенню концентрації розчиненого кисню та загрожує масовою загибеллю водних живих ресурсів», – зауважили в ДЕІ.

Факт витікання стічних вод за межі полігону та стік фільтрату по рельєфу встановлений екологами ще в березні 2020 року.

«Тоді в акті перевірки було задокументовано 14 виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства, з якими директор ХКП «Спецкомунтранс» Олександр Зімін ознайомився, про що свідчить його особистий підпис. Так само він під підпис ознайомлений з актом перевірки від лютого цього року. А 22 лютого на нього посадовці екоінспекції  склали протокол за ч.1 ст.59 КУпАП та застосовані штрафні санкції, які не оскаржувались», – запевнили в ДЕІ.

Водночас, як зазначає Олександр Зімін, «ніяких відповідних документів, які б свідчили про виявлені порушення, на підприємство не надходили». А за результатами минулорічних досліджень «під самим сміттєзвалищем розташований глиняний кар’єр», тож «глина не пропускає крізь себе будь-які речовини», що, на його думку, і могло слугувати  витіканню стічних вод за межі полігону та стік по рельєфу.

У Держекоінспекції наголосили, що в разі відмови від добровільного відшкодування «Спецкомунтрансом» заподіяних збитків звертатимуться до суду з вимогою про примусове стягнення.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм