Епідемія на Хмельниччині розпочалася в серпні, – Лариса Калінер

Здоров‘я

На Хмельниччині триває наступ коронавірусноі хвороби. Показник захворюваності на 100 тисяч населення в регіоні вже становить 1291, тоді як по Україні – 1038,3. Пік росту захворюваності припав на серпень, і саме у тому місяці в області розпочалася епідемія.

Про це зазначила лікар-епідеміолог Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ Лариса Калінер.

«Якщо вдоровж трьох місяців (з травня по липень) в області фіксувався однаковий рівень захворюваності (в середньому 356 випадків щомісячно), то в серпні він збільшився в 3,8 раза, і саме в серпні розпочалася епідемія на Хмельниччині, – наголосила Лариса Калінер і продовжила, – А вже у вересні захворюваність збільшилась ще в 2,7 раза, у жовтні ріст продовжився – в 2,7 раза».

За її підрахунками, у жовтні зафіксовано 9993 випадків, що становить 62% від усіх захворілих в області з березня по жовтень  (16181).

 У статевовіковій структурі серед захворілих COVID-19 переважають жінки (59%) та особи віком від 30 до 69 років (73%), питома вага дітей серед захворілих зменшилась з 6,1% до 3,8%.

Хмельницька область займає четверте місце в Україні за кількістю хворих медиків (1463 осіб), після Києва, Тернопільської та Київської областей.

 «Суттєві зміни відбулись і в діагностиці хворих на COVID-19, – розповіла лікар-епідеміолог. – Якщо у серпні 43% хворих виявлялись активно з кола контактних шляхом їх тестування методом ПЛР, то в жовтні таких хворих виявлено лише 3,8%».

Наразі ж левова частка хворих на коронавірус виявляється з діагнозу ГРВІ та первинний COVID-19, їх питома вага у жовтні склала 62%. Удвічі – з 18,3% до 30,8% – зросла частка хворих, виявлених з діагнозу пневмонія. Ще 3,4% хворих виявлені під час моніторингу (медичні працівники, поліція, прибулі, планова госпіталізація, позитивний тест ІФА, самозвернення та інші).

Лариса Калінер констатує, що інфікування відбувається при близькому контакті за місцем проживання, чи за місцем роботи, під час подорожей як за кордон, так і по Україні.


Нагадаємо, станом на вечір минулої доби в Хмельницькій області зафіксовано 20 266 лабораторно підтверджених випадків COVID-19.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм