Громади Хмельниччини нарешті отримають кошти від продажу пального, – АМУ

Економіка

Асоціація міст України відстояла зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з пального на постійній основі. Відтак учора, 17 березня, уряд схвалив Порядок зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів та затвердив частки акцизу на І півріччя 2021 року.

Про це повідомляють в Хмельницькому регіональному відділенні АМУ.

Постановою «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування» (проєкт) затверджено:

• Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування. Розподіл частини акцизного податку (13,44 %) між бюджетами місцевого самоврядування  відбуватиметься щодня у день надходження акцизного податку. Розподіл акцизного податку, що надійшов з початку кожного півріччя буде здійснений у двотижневий строк з дня набрання чинності постанови, якою будуть визначені частки для зарахування на відповідне півріччя.

• Частки для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2021 року. Частки визначатимуться кожні пів року, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за попереднє півріччя відповідного бюджетного періоду на підставі даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДПС, відповідно до Порядку.

За попередніми підрахунками, цьогоріч громади планують отримати  7,4 мільярда грривень від акцизу на пальне. АМУ сподівається, що до кінця березня відповідні кошти надійдуть до бюджетів громад.

«За наполяганням АМУ, Державна податкова служба, починаючи з кінця 2020 року, розпочала публікувати на своєму сайті інформацію про обсяг реалізованого в роздрібній торгівлі пального за даними реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у розрізі адміністративно-територіальних одиниць. Саме на підставі цих даних здійснюється розрахунок часток акцизного податку для бюджетів місцевого самоврядування. Це дає можливість органам місцевого самоврядування самостійно аналізувати інформацію про обсяги проданого пального», – зазначають в АМУ, висловлюючи сподівання, що це відбуватиметься на регулярній основі.

Зауважимо, в рамках децентралізації кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад. Місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері його обігу (до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо.

Для Хмельниччини обсяг надходжень від реалізації пального, який наповнює місцеві бюджети, у 2020 році склав майже 200 мільйонів гривень.

«Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, – наголошують в АМУ. – Адже окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети».

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм