Хмельницька АЕС готова постачати медичний кисень до лікарень із 99% знижкою

Економіка

Державна служба України з лікарських засобів ухвалила рішення про надання Хмельницькій атомній електростанції ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів – кисню медичного.

Відтак, ХАЕС пройшла усі етапи підготовки до виробництва кисню медичного та може постачати його до лікарень регіону. Про це йдеться на сайті ХАЕС.

Як повідомляв «ХМ-ІНСАЙД», на азотно-кисневих станціях Хмельницької, Запорізької та Рівненської АЕС налагодили виробництво кисню медичного та очікували фінального рішення МОЗу щодо можливості його постачання в медзаклади. Цей соціальний проєкт ДП «НАЕК «Енергоатома» було розпочато у період найбільш активної фази поширення коронавірусу.

З цією метою на АЕС із залученням атестованої лабораторії виконали хімічний аналіз кисню та визначили, що технологія його виробництва і якість відповідає вимогам МОЗу.


Після цього були розроблені заходи для одержання відповідних дозволів на виробництво та реалізацію кисню медичного. Першочерговим кроком стала розробка та впровадження системи якості з виробництва та контролю якості кисню медичного відповідно до вимог МОЗ.

Задіяний персонал пройшов відповідне навчання. Призначили на підприємстві й уповноважену особу, яка підтверджує якість кисню медичного, має відповідну освіту та досвід роботи у сфері аналізу медичних засобів.

Далі свідоцтво про атестацію отримала водно-радіохімічна лабораторія хімічного цеху, яка визначатиме якість виробленого кисню. Лабораторію атестовано на 3 роки.


У компанії запевняють: пройшли усі етапи перевірки наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, а також умов щодо контролю якості лікарських засобів, що вироблятимуться на ХАЕС.

І завершальним завданням стала реєстрація «Медичного кисню», як лікарського засобу за результатами експертизи та висновку Державного експертного центру МОЗ України. Це дозволяє ХАЕС виробляти та постачати кисень медичний до закладів охорони здоров’я.

За словами заступника генерального директора з якості та управління Олександра Годнєва, найближчим часом усі необхідні документи для співпраці з лікарнями регіону будуть розміщені на веб-сайті. Передбачається, що ХАЕС постачатиме кисень медичний для закладів охорони здоров’я із 99% знижкою. Так вирішило керівництво компанії.

(Фото пресслужби ХАЕС) 

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм