Хмельницький готель зобов’язали повністю зупинити роботу через загрозу життю та здоров’ю людей

Суспільство

Законної сили набрала постанова Верховного Суду України від 28 жовтня 2020 року, якою залишено без змін рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 15 квітня 2019 року та постанову Сьомого апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2019 року у справі щодо готелю «Поділля».

Згідно із зазначеними судовими рішеннями, ПАТ «Готель «Поділля», розташоване на вулиці Шевченка у місті Хмельницький, зобов’язане повністю зупинити роботу закладу до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

З такими позовними вимогами до товариства звернулося в суд Головне управління ДСНС у Хмельницькій області ще в березні 2019 року. На думку позивача, порушення в роботі закладу створюють ризик виникнення і розвитку пожеж та загрозу життю і здоров`ю людей.

Так, під час перевірки готелю «Поділля» надзвичайники виявили 54 порушення: приміщення не обладнано автоматичною системою пожежегасіння; не усі  системи пожежної сигналізації в справному стані; не укомплектовано кран-комплекти; вікна на сходових площадках не обладнано пристроями для їх відчинення; використовують незахищені електропроводки, не призначено відповідальну особу, не розроблено план евакуації;  черговий персонал готелю та мешканців не забезпечено засобами індивідуального захисту органів дихання у разі виникнення пожежі та інше.

При цьому, позивач погодився з тим, що відповідачем усунуто 4 порушення з усіх виявлених під час перевірки.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що наявність перерахованих порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки «може призвести до виникнення пожежі або аварії, неконтрольованих процесів знищення та пошкодження вогнем будівлі, що створює реальну загрозу життю та здоров`ю людей».

З такою позицією погодився і Верховний Суд, зауваживши, що «недодержання суб`єктами господарювання вимог у сфері техногенної та пожежної безпеки призводить до невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій та, відповідно, ризику завдання шкоди життю і здоров`ю населення, а забезпечення державою конституційних прав громадян на захист життя, здоров`я та власності від невиправданого ризику виникнення надзвичайних ситуацій має пріоритетне значення».

При цьому, Верховний Суд врахував, що застосований захід реагування має тимчасовий характер, період дії якого залежить безпосередньо від факту усунення відповідачем виявлених порушень.

Постанова набрала законної сили з дати її прийняття та оскарженню не підлягає.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм