Корони падишахів та імператорів: у Кам’янці відкрилася унікальна виставка

Культура

Експозиція корон, яка налічує понад сім десятків прикрас, розпочала свою роботу сьогодні, 1 жовтня, у Ратуші Кам’янця-Подільського. На виставці-ретроспективі зібрали вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів та зниклих цивілізацій. 

Частина представлених на виставці експонатів є копіями або репліками раритетів, що наразі виставляються у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу. Проте є серед виставкових матеріалів і оригінали.

Серед виставлених вінців знаковими є корони Х-ХІ століття Святого Володимира та Анни Візантійської, які свого часу вирішили духовну долю українського народу. Реконструкція цих уборів раніше в Україні не проводилась і не має аналогів. У цьому проекті це зроблено вперше, повідомляють у Кам’янець-Подільському державному музеї-заповіднику.

Також у кам’янецькій Ратуші можна побачити вперше реконструйований шолом-корону падишаха Найвищої Османської держави, халіфа Сулеймана І Законодавця, відомого в Україні як Сулейман І Пишний, та головний убір Гюррем Султан, відомої в Україні як Роксолана. А ще – корони короля Речі Посполитої Яна III Собеського та його дружини Марії Казиміри. Та багато інших цікавих та оригінальних експонатів.

Виставка у Ратуші діятиме до 1 жовтня 2021 року. Вартість квитків: дорослі 40 грн; діти, студенти 20 грн.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм