Матір загиблої у ДТП хмельничанки без вироку відсудила у страхової компанії компенсацію

Суспільство

Хмельницький апеляційний суд задовольнив позов матері, донька якої загинула в автоаварії: страхова має відшкодувати збитки, не очікуючи вироку суду у справі щодо ДТП.

Як зазначили в пресслужбі апеляційного суду, рішення Хмельницького міськрайонного суду, яким позивачці було відмовлено, скасували та ухвалили нове – задовольнити позов, стягнувши зі страхової компанії на користь жінки, донька якої загинула в ДТП, страхове відшкодування. Йдеться про 14 169 гривень моральної шкоди, 26 410 гривень витрат на поховання та 9 000 гривень витрат на професійну правничу допомогу.

У позові вона зазначила, що у липні минулого року в аварії неподалік села Громадське Літинського району, що на Вінниччині, загинула її донька та ще четверо пасажирів автомобіля «Opel Zafira», водій якого виїхав на зустрічну смугу, де зіткнувся із вантажівкою. Тоді в автотрощі загинуло троє жінок із Хмельницького. 

Як матір загиблої, вона звернулася до компанії, в якій була застрахована цивільно-правова відповідальність водія «Opel Zafira», з повідомленням про дорожньо-транспортну пригоду і заявами про виплату відшкодування. Однак, страхова їх не виплатила. Тому звернулася до суду першої інстанції. Але отримала відмову у задоволенні позову, бо ж міськрайонний суд вважав такі вимоги передчасними, оскільки страхова компанія не відмовлялася платити, аде призупинила розгляд заяви до отримання вироку суду у кримінальному провадженні щодо ДТП, який набрав би законної сили.

Колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що моральна та майнова шкода, завдана позивачці у результаті ДТП, підлягає стягненню зі страхової групи як страхувальника цивільно-правової відповідальності власника транспортного засобу «Opel Zafira». При цьому зауважує, що потерпіла згідно із цивільним законодавством вправі самостійно обирати способи відшкодування.

«Законодавець передбачає дві підстави для виплати страхового відшкодування потерпілому. Перша – шкода може бути виплачена на підставі звернення потерпілого до страхової компанії. Інший спосіб передбачає можливість звернення за відшкодуванням до суду з вимогою до страхової компанії про відшкодування шкоди та ухвалення відповідного рішення», – констатує апеляційний суд.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм