Мешканка Хмельниччини змушена повернути майже 93 тис грн незаконно отриманої допомоги на дитину

Суспільство

Летичівський районний суд визнав винуватою місцеву безробітну жінку в тому, що вона шляхом обману, повторно, діючи умисно, заволоділа державною допомогою на дитину, як одинока матір, в сумі 92 тисячі 789 гривень і 83 копійки.

Про це свідчить вирок суду від 19 листопада.

За матеріалами справи, у 2011 році під час проживання із чоловіком у цивільному шлюбі в них народився син, якого вона вирішила записати на своє прізвище, аби заволодіти бюджетними коштами.

Обвинувачена подала заяву до управління соціального забезпечення колишньої Летичівської (нині це територія Хмельницької)  райдержадміністрації для отримання грошової допомоги на дитину, як одинокій матері. На підставі оформлених документів, жінка з вересня 2011 по грудень 2015 року незаконно заволоділа державними коштами у виді соціальної допомоги в сумі 15 тисяч 574 гривні і 85 копійок, які їй виплачено на банківську картку.

Далі через кожних пів року з 2016 по 2020 роки вона подавала в соцслужби аналогічні заяви про призначення щомісячної грошової допомоги на дитину, як одинокій матері. При цьому продовжувала проживати у цивільному шлюбі з батьком дитини. За цей період в такий же незаконний спосіб отримала 77 тисяч 214 гривень і 98 копійок соціальної допомоги.

Представниця управління соціального захисту населення РДА в суді пояснила, що обвинувачена подавала власноруч заповнені заяви декілька разів. І щоразу зазначала, що вона самотня матір. Лише під час перевірки з’ясувалось, що жінка проживала спільно з батьком дитини.

«Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має», – вказано у вироку суду.

Свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень обвинувачена  визнала повністю, щиро розкаялася. На утриманні має двох неповнолітніх дітей. Раніше не судима та характеризується за місцем проживання виключно позитивно.

Відтак, враховуючи ці обставини, що пом’якшують покарання, суд призначив винній у вчиненні злочинів за частинами 1 і 2 статті 190 КК України позбавлення волі на 1 рік 6 місяців з річним іспитовим строком. Крім того, жінка має повернути державі в особі Управління соціального захисту населення РДА незаконно отримані 92 тисячі 789 гривень і 83 копійки.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений в апеляційному суді.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм