Міністр культури на Хмельниччині оглянув історичні пам’ятки, які реставруватимуть за кошти держави

Культура

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко побував учора, 15 липня, на Хмельниччині. Відвідав Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» та Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець».

Саме на території цих пам’яток культури реставруватимуть об’єкти, які з-поміж інших 109-ти по Україні потрапили до програми «Велика реставрація». Зокрема, це – «Башта на броді ХVІ століття» та «Турецькі бастіони» в Кам’янці-Подільському, а також «Замок, XVI століття» у селищі Меджибіж.

У Меджибожі міністр обговорив невідкладні дії, які допоможуть якнайшвидше отримати з держбюджету кошти для реставрації замку. Про це повідомляє адміністрація ДІКЗ «Межибіж».

«За оцінкою Олександра Ткаченка, рівень попередньо проведених реставраційних робіт та підготовки до повномасштабної реставрації Меджибізького замку є вельми високими, тож з боку Міністерства слід очікувати організаційного сприяння у продовженні реставрації, комплектуванні майбутніх експозицій Меджибізького замку та його промоції в Україні і за кордоном», – йдеться в інформації.

В заповіднику зауважили, що приїзд урядовця припав на початок  фестивалю середньовічної культури «Епоха героїв», присвяченого 30-річчю Незалежності України, який  відбудеться тут цими вихідними.

Що ж до готовності Кам’янця-Подільського, то Олександр Ткаченко висловив свою думку у Фейсбуці.

«Тепер про Кам‘янець-Подільський. Місто фестивалів, місто студентів, місто однойменної фортеці…? Чимало амплуа. Але що точно – це місто-музей. Фортеця, безумовно, його перлина, але є й багато інших достойних об’єктів: собор Святих Апостолів Петра і Павла, башта Стефана Баторія, Турецький бастіон, площа Вірменський ринок і неймовірний каньйон. І, повірте, продовжувати можна ще довго. Як і довго можна перелічувати кількість того, що потребує реставрації», – написав міністр.

Однак наразі, додав, бракує концепції міста.

«Саме вона має передувати етапу реставраційних робіт. З неї і почнемо, аби далі вийти на те єдине і туристично-магнітне амплуа», – наголосив Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, чотири пам’ятки архітектури Хмельниччини потрапили до «Великої Реставрації».

(Фото зі сторінки ДІКЗ «Межибіж» та скріншот відео Кам’янець-Подільської МР)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм