Міські громади Хмельниччини проти урядового меморандуму про тарифи, – Сидор

Суспільство

Маніпулятивним і збитковим для місцевих бюджетів вважає голова Славути Василь Сидор запропонований урядом Меморандум про незмінність тарифів на тепло і гарячу воду.

Учора, 4 лютого, проєкт цього документу обговорили на онлайн нараді очільники громад – члени Асоціації міст Украіни – з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, повідомляє пресслужба Славутської міської тергромади.

Міські голови обурені запропонованим текстом Меморандуму, адже він не визначає практичних дій подолання тарифної кризи, в якій перебувають сьогодні громади та комунальні підприємства теплопостачання.

Механізм повернення цих коштів комунальним підприємствам не визначено ні державою, ні проєктом Меморандуму. Натомість існує реальний ризик, що левову частку різниці в тарифах доведеться сплатити місцевим бюджетам, які й так зазнали значних збитків на час карантину.

Денис Шмигаль прямо зауважив, що не готовий в тексті Меморандуму вказувати будь-які позиції із посиланням на держбюджет, адже сам не має відповіді, звідки брати кошти на погашення різниці в тарифах комунальним підприємствам.

На переконання Василя Сидора, громади повністю залежні від державної політики щодо цін на енергоносії – газ та електроенергію – і хочуть мати гарантії від держави щодо розв’язання критичних проблем, що існують сьогодні в містах.

«Запропонований урядом текст Меморандуму – це маніпуляція, де відсутні шляхи реального розв’язання проблем та вкотре перекладання фінансових зобов’язань на громади», – сказав очільник  Славути.

За його словами, невідомо, якою буде вартість тепла для громадян, адже невідома ціна на газ для комунальних підприємств, що здійснюють теплопостачання. Хоча представники держави  скрізь заявляють, що тарифи на тепло рости не будуть.

Наразі ж міські голови пропонують: постачання природного газу за ринковою ціною, але не більше ніж 6,99 гривні за кубометр; ціна на розподіл газу – не більше 1,3 гривні; компенсація різниці в тарифах – не за рахунок місцевих бюджетів.

Тож проєкт Меморандуму поки не погодили. Учасники наради домовились доопрацювати його та розглянути повторно.

 

НагадаємоВасиль Сидор закликав голову Асоціації міст України Віталія Кличка не підписувати Меморандум про незмінність тарифів на централізоване теплопостачання і гарячу воду.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм