МЗС анулювало диппаспорти 225 нардепам, серед них є від Хмельниччини

Політика

У Міністерстві закордонних справ вирішили анулювати дипломатичні паспорти 225 народних депутатів, які не здали їх після офіційних відряджень. У цьому списку – і шестеро обранців від Хмельницької області.

Про це повідомляє “УП” з посиланням на власні поінформовані джерела.

Зазначається, що причиною такого рішення могло бути нібито невдоволення президента Володимира Зеленського, що “депутати без діла катаються за кордон під час війни”.

Згідно з документами, які опублікував Telegram “УП. Off the record”, серед тих, чиї дипломатичні паспорти визнано недійними, є народні депутати від Хмельниччини: представники фракції “Слуга народу” Сергій Мандзій, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук, Микола Стефанчук, від депутатської групи “Партія “За майбутнє” – Олександр Герега та Сергій Лабазюк.

Згодом в пресслужбі МЗС підтвердили, що недійсними визнано 225 дипломатичних паспортів народних депутатів, оскільки їх не було вчасно повернуто на зберігання, попри неодноразові прохання відомства. Останній раз просили здати паспорти впродовж липня, але всі заклики обранці проігнорували.

Як пояснили в МЗС, дипломатичні паспорти видаються народним депутатам виключно для здійснення офіційних відряджень. Відповідно до положення про дипломатичний паспорт, затвердженого указом президента, після повернення із відрядження в 10-денний термін дипломатичні паспорти мають бути повернені до МЗС на зберігання. Також за жодних обставин вони не можуть використовуватися для приватних поїздок.

“Міністерство невідкладно видасть дипломатичні паспорти депутатам, які відбуватимуть в офіційні відрядження від Верховної Ради України”, – запевнили у відомстві.

Як повідомляв ХМ-ІНСАЙД, нардепи від Хмельниччини отримали з бюджету компенсацію за житло в столиці під час війни.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм