На будівництві пілотного енергоблоку Хмельницької АЕС залучать близько 6 тисяч осіб

Економіка

Українсько-американська співпраця в галузі атомної енергетики розпочнеться з Хмельницької атомної електростанції. Саме тут планують збудувати перший із п’яти запланованих в країні – пілотний енергоблок. Про це йдеться в інформації ХАЕС.

Нагадаємо, під час робочого візиту президента України до США підписано Меморандум про майбутнє довгострокове співробітництво з американськими компаніями для розвитку атомної енергетики України. Цей документ передбачає будівництво п’яти енергоблоків. Пілотним стане енергоблок на ХАЕС.

Днями «атомку» в Нетішині відвідали представники енергетичної галузі та профільного міністерства.

«Виробником реакторного острова нового енергоблока ХАЕС стане американська компанія Westinghouse з проєктом AP1000. Він вирізняється своїми пасивними системами безпеки, рекордно коротким строком перевантаження палива, а, отже, високою ефективністю, що сягає 90-92%. Крім того, такий потужний реактор займає невелику площу», – йдеться в інформації ХАЕС.

Майданчиком для будівництва може стати земельна ділянка, що поруч із недобудованим колишнім енергоблоком №4. Його, як зауважують атомники, можна використати для технічних потреб будівництва, розмістивши там допоміжні цехи, тренажер, склади тощо. Таке рішення є оптимальним, адже не доведеться витрачати ні час, ні кошти на переробку фундаментної частини наявного майданчика ХАЕС-4.

«Ми плануємо побудувати пілотний блок саме тут, на ХАЕС, і після цього звести ще чотири енергоблоки на майданчиках інших українських АЕС.  Крім того, ми розглядаємо нові майданчики для будівництва в Україні атомних станцій «з нуля», – сказав в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Він також зазначив, що виробництво може на 50% локалізуватися в Україні. Американська сторона постачатиме обладнання для «реакторного острова» та систем безпеки, решта ж обладнання буде вітчизняного виробництва. Будівельні роботи також виконуватиме «Енергоатом».

На будівництві блоку Хмельницької «атомки» залучать близько 6 тисяч осіб. Загалом же, на спорудженні п’яти нових енергоблоків буде створено понад 50 тисяч робочих місць.

Генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра запевнив, що колектив станції та місцева громада чекають на відновлення будівництва цих об’єктів, оскільки це «дасть суттєвий поштовх для розвитку нашого регіону і держави в цілому».

На думку ж очільника «Енергоатома», в українських спеціалістів великий досвід експлуатації атомних електростанцій. І в час, коли світова спільнота відчуває нестачу кадрів, саме Україна готова ділитися досвідом і впроваджувати нові ядерні технології.

(Фото зі сторінки ХАЕС)

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм