На Городоччині після поминального обіду стався спалах сальмонельозу

Здоров‘я

Збудник сальмонельозу виявили в одинадцяти учасників поминального обіду на Городоччині.

Перші екстрені повідомлення про захворювання до Городоцького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» надійшли 2 листопада. У п’ятьох людей, мешканців села Бедриківці, попередньо встановили діагноз   «Сальмонельоз». Наступного дня до Городоцької лікарні госпіталізували ще двох хворих. Про це йдеться у виданні «Городок.City».

Тож фахівці установи негайно розпочали епідеміологічне розслідування спалаху.

«Під час епідрозслідування з’ясувалось, що усі хворі були на поминальному обіді. А всього на поминках були присутні 16 осіб: по двоє – мешканці міст Хмельницький та Ізяслав, один – із Городка, 11 – зі села Бедриківці», — розповіла Антоніна Мазурович, лікарка-епідеоміологиня Городоцького районного лабораторного відділення ХОЦКПХ.

Заклад громадського харчування, де готували їжу для поминального обіду, першочергово обстежили спеціалісти Держпродспоживслужби. Відібрали проби харчових продуктів, змиви на патогенну та умовнопатогенну мікрофлору. Склали відповідний акт і припис.

Як зазначили в Городоцькому відділенні ХОЦКПХ, у семи зразках харчових продуктів та в чотирьох змивах з об’єктів довкілля виявлено збудник сальмонельозу («Sal. Еnteritidis»).

Усього ж небезпечне інфекційне захворювання підтвердили в 11 осіб: семеро госпіталізовані до Городоцької лікарні, четверо лікуються амбулаторно (двоє у Хмельницькому та по одному – у Городку і Бедриківцях).

Нагадаємо, на Хмельниччині у майже 90 працівників харчоблоків освітніх закладів виявили золотистий стафілокок.

Дізнавайтеся новини першими на Телеграм